Ναζιστικά βιβλία και έναν αετό του Τρίτου Ράιχ διακοσμημένο με τη σβάστικα ανακάλυψαν οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του Τόμας Μέιρ, του δράστη της δολοφονίας της Βρετανίδας βουλευτού Τζο Κοξ.

Το μοιραίο για τη 41χρονη βουλευτή των Εργατικών περιστατικό συνέβη το καλοκαίρι, μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κοξ τραυματίστηκε από τρεις σφαίρες, υπέστη πολλαπλές μαχαιριές μέσα στη μέση του δρόμου και υπέκυψε λίγη ώρα μετά στα τραύματά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μέιρ, κάτοικος του Μπίρστολ (σ.σ.: εκλογικής περιφέρειας της Κοξ στη βόρεια Αγγλία), εκτός από τον θάνατο της βουλευτoύ, κατηγορείται και για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης σε έναν συνταξιούχο που έσπευσε να τη βοηθήσει, αλλά και για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

Τον Οκτώβριο ξεκίνησαν οι ακροάσεις της δίκης για την άγρια δολοφονία, κατά τη διάρκεια μίας εκ των οποίων ο Μέιρ απέφυγε να δηλώσει εάν είναι αθώος ή ένοχος, με αποτέλεσμα ο δικαστής να καταγράψει πως ο κατηγορούμενος δήλωσε αθώος. Σε επόμενη ακρόαση, πάντως, ειπώθηκε ότι ο Μέιρ, όταν συνελήφθη από τους αστυνομικούς, κραύγαζε «εγώ είμαι» και αυτοχαρακτηρίστηκε «πολιτικός ακτιβιστής», ενώ κατά τη διάρκεια της φονικής επίθεσης προς το θύμα του φώναζε συνθήματα όπως «πρώτα η Βρετανία» και «κρατήστε τη Βρετανία ανεξάρτητη».

Στην ποινική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας έδειξε φωτογραφίες από το σπίτι του Μέιρ στο Μπίρστολ, στο οποίο φαινόταν ο ναζιστικός αετός πάνω σε μια βιβλιοθήκη, ενώ τα ράφια της φιλοξενούσαν βιβλία για τη γερμανική στρατιωτική ιστορία, τη ναζιστική φυλετική θεωρία και τη θεωρία περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής, όπως «Ο δήμιος του Χίτλερ», «Ο Φασισμός στη Βρετανία», «Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών», ένα εγχειρίδιο των Βάφεν Ες-Ες για τη φυλετική θεωρία τους αλλά κι ένα εγχειρίδιο των Ες-Ες για τα κριτήρια επιλογής συζύγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας βρέθηκαν ακόμη ένα απόκομμα εφημερίδας για τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, τον Νορβηγό ακροδεξιό εξτρεμιστή ο οποίος δολοφόνησε 77 ανθρώπους το 2011, καθώς και πολλά άρθρα για την Κοξ.

Κείμενα σχετικά με το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP), την αμερικανική ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν (KKK) και τον Ντίλαν Ρουφ, τον νεαρό που κατηγορείται για τη δολοφονία εννέα Αφροαμερικανών μέσα σε μια εκκλησία στο Τσάρλστον, στη Νότια Καρολίνα, βρέθηκαν επίσης στην κατοχή του Μέρι, όπως κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης