Προς συμβιβασμό κινούνται οι πολιτικές δυνάμεις που σχηματίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Σλοβακία όσον αφορά στο κατά πόσο θα ενισχύσουν ή όχι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), θέμα που είχε προκαλέσει ένταση ανάμεσα στους βουλευτές του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις ενός βουλευτή του κόμματος της «Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης» (SaS), που είναι αντίθετο στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, η πρωθυπουργός της χώρας, Ιβέτα Ραντιτσόβα, έκανε μία νέα πρόταση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την υποστήριξη από το «SaS» της κυβερνητικής γραμμής για ενίσχυση του ΕΤΧΣ.

«Η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα πρέπει να πληροί δύο βασικές προϋποθέσεις. Αρχικά, σε καμία περίπτωση η Σλοβακία δε θα εμποδίζει τις άλλες χώρες να δημιουργήσουν το ΕΤΧΣ. Επιπλέον, ενδεχόμενη δημιουργία του δε θα πρέπει να επιβαρύνει ούτε ένα σεντ τους Σλοβάκους φορολογούμενους», δήλωσε ο Γιόζεφ Κόλαρ στο τηλεοπτικό δίκτυο «Markiza» μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτώμενος για το αν η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ανοίγει τον δρόμο για την υπερψήφιση στο Κοινοβούλιο της πρότασης για ενίσχυση του ΕΤΧΣ, είπε ότι «προφανώς έτσι είναι», χωρίς όμως να δώσει άλλες πληροφορίες.

Το πράσινο φως από την Μπρατισλάβα για την ενίσχυση του ΕΤΧΣ παρέμενε αμφίβολο εξαιτίας των διαφωνιών στους κόλπους του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η Ιβέτα Ραντιτσόβα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 79 από τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο. Δίχως όμως την υποστήριξη των 22 βουλευτών του «SaS», ο συνασπισμός θα αναγκαζόταν να στραφεί προς τους Σοσιαλδημοκράτες της Αντιπολίτευσης.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης