Το Ιράν θα προχωρούσε σε μείωση της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 20% εφόσον εξασφάλιζε πυρηνικό καύσιμο για έναν ιατρικό ερευνητικό αντιδραστήρα τον οποίο διαθέτει, ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Ιράν, Mahmoud Ahmadinejad, στη διάρκεια της ομιλίας του μπροστά στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.

«Οποτεδήποτε μπορέσουν να μας εγγυηθούν αυτή την πώληση θα σταματήσουμε τον εμπλουτισμό 20%. Οποτεδήποτε δοθούν αυτές οι εγγυήσεις, θα εφαρμόσουμε όσα προβλεπόταν να κάνουμε εμείς βάσει της συμφωνίας του 2009 η οποία όμως δεν προχώρησε τελικά. Θα διακόψουμε τον εγχώριο εμπλουτισμό σε επίπεδο 20%. Αυτό είναι όλο. Αλλά θα συνεχίσουμε την οικοδόμηση νέων ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άρνηση της Τεχεράνης να σταματήσει τον εμπλουτισμό αποτέλεσε την αφορμή να επιβληθούν τέσσερις γύροι οικονομικών κυρώσεων από τον Ο.Η.Ε. στον πέμπτο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου διεθνώς και στην επιβολή ακόμα αυστηρότερων περιορισμών από τις Η.Π.Α. και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος του Ιράν, όπως ήταν φυσικό, δεν παρέλειψε να θίξει και το ζήτημα αυτών των κυρώσεων, σημειώνοντας ότι τέτοια μέτρα το μόνο που καταφέρνουν είναι να πλήττουν την οικονομία της χώρας του.
«Τελικά οι κυρώσεις έχουν ένα αποτέλεσμα. Ουδέποτε λέγαμε ότι δεν θα είχαν οποιαδήποτε συνέπεια. Αλλά δεν έχουν ένα αποφασιστικής σημασίας αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Η Τεχεράνη σχεδιάζει την ανέγερση 19 καινούργιων πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων ισχύος 1.000 μεγαβάτ προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης