Ένας εξόριστος Θιβετιανός στο Νεπάλ αυτοπυρπολήθηκε την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενος για την πολιτική που εφαρμόζει η Κίνα στα «επίμαχα» ζητήματα της θρησκείας και της κουλτούρας στο Θιβέτ, ανακοίνωσε η Αστυνομία. Ο διαδηλωτής, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό, έφερε μια σημαία του Θιβέτ και φώναξε τα λόγια «ζήτω το Θιβέτ» πριν βάλει φωτιά στα ρούχα του στην Μπάουντα, μια συνοικία στο Κατμαντού όπου ζουν πολλοί Θιβετιανοί.

«Είδα τα ρούχα του να φλέγονται αλλά σύντομα άλλοι άνδρες που έμοιαζαν να είναι Θιβετανοί τον ακινητοποίησαν, έσβησαν την φωτιά και τον απομάκρυναν από το σημείο», δήλωσε από την πλευρά του ένας ιδιωτικός φρουρός που είδε το επεισόδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο άνδρας δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 11 Θιβετιανοί έχουν αυτοπυρποληθεί στη διάρκεια του 2011 στην επαρχία Σετσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας, που έχει καταστεί επίκεντρο των ενεργειών όσων αντιτίθενται στον έλεγχο του Θιβέτ από το Πεκίνο.

Βολές κατά του Dalai Lama από το Πεκίνο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η Κίνα κατηγορεί τον Dalai Lama, ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, ότι υποκινεί τις ενέργειες αυτές.

«Αυτές οι πράξεις αμφισβητούν την ανθρώπινη συνείδηση και ηθική. Δεν θα επιτύχουν αυτά τα σχέδια όμως καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων που είναι θρησκευόμενοι πιστεύουν ότι η ζωή είναι ιερή. Τέτοιες ενέργειες είναι αντίθετες στις ορθές Αρχές του Βουδισμού», ξεκαθάρισε ο Hong Lei, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Το Νεπάλ, όπου ζουν πάνω από 20.000 Θιβετιανοί, υφίσταται πιέσεις από το Πεκίνο προκειμένου να καταστείλει οποιαδήποτε «αντικινεζική» ενέργεια των μειονοτήτων που διαμένουν στο έδαφός του.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης