Νέα δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές: Καταποντίζονται οι Τόρις, πρώτο το κόμμα του Φάρατζ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019, 10:25
Νέα δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές: Καταποντίζονται οι Τόρις, πρώτο το κόμμα του Φάρατζ

Οι Τόρις της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι καταποντίστηκαν στην πέμπτη θέση εν όψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στη Βρετανία στις 23 Μαΐου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov για λογαριασμό των Times.

Την ίδια ώρα, το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ βρίσκεται στην πρώτη θέση, με ποσοστό 34% στην πρόθεση ψήφου.

Οι Τόρις συγκεντρώνουν μόλις 10%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ενώ οι Εργατικοί έχουν πέσει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, στο 16%.

Δύο κόμματα που υποστηρίζουν την παραμονή στην Ε.Ε. -οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι-βρίσκονται στο 15% και 11% αντίστοιχα.

Η πτώση της δημοτικότητας του Συντηρητικού Κόμματος αυξάνει την πίεση προς την πρωθυπουργό να ορίσει την ημερομηνία αποχώρησής της.

Υψηλόβαθμα στελέχη των συντηρητικών θέλουν να ανακοινώσει η Μέι τα σχέδια για την αποχώρησή της αυτήν την εβδομάδα.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το οποίο το 52% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της εξόδου και το 48% υπέρ της παραμονής ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Βρετανών πολιτικών για το πότε, πώς ή ακόμη κι αν θα γίνει η έξοδος.

«Υπάρχει μια τεράστια διάθεση για το Κόμμα του Brexit αυτήν τη στιγμή, γιατί οι πολίτες θέλουν να ζουν σε μια δημοκρατική χώρα. Μας πρόδωσαν, όχι μόνο οι Συντηρητικοί. Και οι Εργατικοί έκαναν το ίδιο πράγμα» δήλωσε ο Φάρατζ.

Η Βρετανία επρόκειτο να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου, παρότι η Μέι δεν κατάφερε να εγκριθεί η συμφωνία της από τη Βουλή και έτσι στράφηκε προς το Εργατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο σοσιαλιστής Τζέρεμι Κόρμπιν, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξή του.

Ερωτηθείς αν οι συνομιλίες με τους Εργατικούς μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιθανή ομοφωνία για το Brexit, ο υπουργός Κοινοτήτων Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ δήλωσε: «Θεωρώ ότι αυτές οι συνομιλίες είναι πολύ σοβαρές, ναι, δεν θα είχαμε αφιερώσει τόσο χρόνο και προσπάθεια για αυτό. Ήταν εποικοδομητικές. Θέλω πολύ να τις δω να ολοκληρώνονται θετικά, επειδή στο τέλος θα χρειαστεί να υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή για να δούμε τι αφήνουμε».

Η νέα προθεσμία για την έξοδο από την Ε.Ε. είναι η 31η Οκτωβρίου, παρότι πολλοί υποστηρικτές του Brexit θεωρούν ότι η όλη διαδικασία πιθανόν να καταρρεύσει.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019, 11:10