Μια καινούργια εφαρμογή (app) για κινητά δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες σε εμπόλεμες χώρες να καταγράψουν και να μοιραστούν επαληθεύσιμα στοιχεία εγκλημάτων πολέμου, ώστε να μπορέσουν οι Αρχές να ασκήσουν δίωξη στους δράστες, δήλωσε ένα σημαντικό νομικό σώμα καθώς εγκαινίαζε την εφαρμογή.

Βίντεο σε κινητά από παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχουν μοιραστεί τα τελευταία χρόνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συχνά ψεύτικα, αδύνατον να επαληθευτούν ή χωρίς τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για δικαστική χρήση, είπε η Διεθνής Ένωση Δικηγόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το app «Eyewitness to Atrocities» («Μάρτυρας φρικαλεοτήτων») καταγράφει το σημείο όπου βρίσκεται ο χρήστης, την ημερομηνία και ώρα, και τα τριγύρω δίκτυα Wi-Fi για να επιβεβαιωθεί ότι τα βίντεο δεν έχουν παραποιηθεί, πριν σταλούν σε μια βάση δεδομένων που ελέγχεται από μια ομάδα νομικών εμπειρογνωμώνων.

«Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο εντελώς στη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή δικαιοσύνη… και να δώσει λύση στις δυσκολίες απόδειξης που σχετίζονται με τα στοιχεία από κινητά τηλέφωνα» δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής της ΔΕΔ Μάρκ Έλλις.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε έπειτα από ένα θέμα που προέκυψε το 2011, όταν το Κανάλι 4 της βρετανικής τηλεόρασης προέβαλε βίντεο το οποίο δήθεν έδειχνε στρατιώτες της Σρι Λάνκα να εκτελούν φυλακισμένους επαναστάτες Ταμίλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΔΕΔ, μια διεθνής οργάνωση δικηγόρων και δικηγορικών γραφείων, είπε ότι συνεργαζόταν με ομάδες προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων για να γίνει χρήση της εφαρμογής σε περιοχές με έντονο πρόβλημα συρράξεων, όπως η Συρία, το Ιρακ και η Ουκρανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης