Νέα έκκληση στη διχασμένη συριακή αντιπολίτευση για να πάρει μέρος στις συνομιλίες της «Γενεύης ΙΙ» απευθύνουν οι ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας – όπως προηγουμένως η Γαλλία και η Γερμανία – πως οι συναντήσεις στην Ελβετία είναι «η μοναδική οδός» για πολιτική λύση.

Η εξόριστη συριακή αντιπολίτευση αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις της σήμερα. Παράλληλα, η Ρωσία, που προωθεί μαζί με τις ΗΠΑ την πρωτοβουλία της Γενεύης, επιμένει πως το Ιράν θα είναι «αναπόφευκτα» μέρος της διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κάλεσε την συνέλευση του συριακού «Εθνικού Συνασπισμού», τον οποίο απαρτίζουν τα αυτοεξόριστα κόμματα της αντιπολίτευσης, να καταλήξει κατά την σημερινή διαδικασία σε απόφαση για συμμετοχή στις συνομιλίες.

Η έκκληση, είπε, γίνεται «γνωρίζοντας πως η ειρηνευτική διάσκεψη δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή». «Είναι η μόνη οδός για να λήξει ένας εμφύλιος πόλεμος που έχει προκαλέσει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στην υφήλιο και που έχει καλλιεργήσει το έδαφος για εξτρεμισμό», τόνισε.

Στη λίστα των χωρών που θα πάρουν μέρος δεν βρίσκεται το Ιράν, όπως επιθυμούσε η Μόσχα. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει πως η Τεχεράνη θα έχει ρόλο στη διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε, σε δηλώσεις του μαζί με τον Ιρανό ομόλογό του στη Μόσχα, πως το Ιράν «αναπόφευκτα πρέπει και θα γίνει μέρος των περίπλοκων προσπαθειών για την επίλυση του συριακού προβλήματος».

Διαβάστε επίσης: Παρουσιάστηκε η περίληψη της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης