Νέα ένταση ανάμεσα σε Αργεντινή και Βρετανία για τα Φόκλαντ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010, 20:00
Νέα ένταση ανάμεσα σε Αργεντινή και Βρετανία για τα Φόκλαντ
Η Αργεντινή σκοπεύει να προσφύγει στον ΟΗΕ για τις στρατιωτικές ασκήσεις που προτίθεται να κάνει στα νησιά Φόκλαντ η Βρετανία, όπως δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, Jorje Arguelo.

Το Μπουένος Άιρες διεκδικεί τα νησιά αυτά του νότιου Ατλαντικού, που στα ισπανικά αποκαλούνται Μαλβίνες. Για τον έλεγχο των νησιών αυτών ξέσπασε το 1982 ο πόλεμος μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής.

«Θα ζητήσουμε από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να μοιράσει στα μέλη του Οργανισμού ένα αντίγραφο της διαμαρτυρίας μας για το γεγονός αυτό που αποτελεί μια νέα παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ», είπε ο Αργεντινός διπλωμάτης μιλώντας στο πρακτορείο Telam.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει ήδη διαμαρτυρηθεί από το Σάββατο στην πρεσβεία της Βρετανίας στο Μπουένος Άιρες, καλώντας το Λονδίνο να παραιτηθεί από τη διεξαγωγή των ασκήσεων στις οποίες θα περιλαμβάνονται και «εκτοξεύσεις πυραύλων από τα νησιά Μαλβίνες».

Ένας εκπρόσωπος του Foreign Office επιβεβαίωσε ότι προβλέπεται να γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «ρουτίνας», χωρίς να διευκρινίσει το πότε ακριβώς.

Παρέμβαση του Hugo Chavez

Στη διαμάχη παρενέβη σήμερα και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Hugo Chavez, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στο λαό και την κυβέρνηση της Αργεντινής. Ζήτησε, μάλιστα, από όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να μην στηρίξουν τις βρετανικές στρατιωτικές ασκήσεις και να μην παράσχουν κανενός είδους βοήθεια στα πλοία και τα αεροπλάνα που θα συμμετάσχουν σε αυτές.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απαίτησε, εξάλλου, από τη Βρετανία να σταματήσει τις απαράδεκτες αποικιοκρατικές ενέργειές της που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια την ηπείρου και την ειρήνη στην περιοχή.

«Οι ασκήσεις αυτές αποτελούν μια νέα ιμπεριαλιστική επίθεση σε βάρος των κυρίαρχων δικαιωμάτων των Αργεντινών», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010, 20:00