Νέα επέκταση της ζώνης ασφαλείας στην Φουκουσίμα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011, 05:08
Νέα επέκταση της ζώνης ασφαλείας στην Φουκουσίμα
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας πήρε την απόφαση να επεκτείνει την ζώνη ασφαλείας, πέραν των 20 χιλιομέτρων, γύρω από το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, λόγω της συσσωρευόμενης ραδιενέργειας.

Οι κάτοικοι των χωριών Ιιτάτε, Κατσούραο, Νάμι και τμήματα των πόλεων Μινάμι Σόμα και Καουαμάτα διατάχθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή μέχρι τα τέλη του μήνα καθώς η κρίση στο εργοστάσιο αναμένεται να διαρκέσει για αρκετό καιρό.

Οι δήμοι αυτοί βρίσκονται έξω από την ζώνη αποκλεισμού των 20 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο το οποίο επλήγη πολύ σοβαρά από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές, εκρήξεις και διαρροή ραδιενέργειας.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο στη ζώνη αποκλεισμού από τα μεσάνυχτα. Όσοι ζουν σε απόσταση 20-30 χλμ. από το εργοστάσιο κλήθηκαν να μένουν εντός των κατοικιών τους ή αλλιώς να εγκαταλείψουν την περιοχή εθελοντικά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε σήμερα έναν αρχικό προϋπολογισμό ύψους 33 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της βορειοανατολικής Ιαπωνίας που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι, όπως αναφέρουν εγχώρια ΜΜΕ.

Η πρόταση για την παροχή των πιστώσεων είναι συμπληρωματική στον προϋπολογισμό για το τρέχον οικονομικό έτος (1η Απριλίου-31η Μαρτίου) και θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να συζητά το θέμα αυτό την 28η Απριλίου.

Το ποσό περιλαμβάνει προβλέψεις για δαπάνες ύψους 10 δισ.ευρώ για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, 3 δισ.ευρώ για την κατασκευή προσωρινών καταλυμάτων, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων, την ενίσχυση της αντισεισμικής τους θωράκισης κ.ά..

Κυβερνητικοί κύκλοι, παρά τω Ναότο Καν, εκτιμούν ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι φθάνουν περίπου τα 210 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες των ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι ζημιές από τις διακοπές της ηλεκτροδότησης αλλά και από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011, 05:18