Nέα επίθεση Ρόμνεϊ εναντίον Τραμπ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019, 08:44
Nέα επίθεση Ρόμνεϊ εναντίον Τραμπ
Ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο Ρεπουμπλικάνος άλλοτε διεκδικητής του χρίσματος του GOP ώστε να είναι ο υποψήφιός του για την προεδρία, καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη, κρίνοντας πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου προκαλεί «ταραχή» σε όλο τον κόσμο.

Σε άρθρο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας «The Washington Post» το απόγευμα της Τρίτης, ο Ρόμνεϊ αναφέρεται ιδίως σε ενέργειες του Τραμπ που έγιναν γνωστές τον Δεκέμβριο.

«Ο διορισμός ανθρώπων με ελάχιστη εμπειρία σε κορυφαίες θέσεις, η εγκατάλειψη συμμάχων που αγωνίζονται στο πλευρό μας και ο ασυλλόγιστος ισχυρισμός του προέδρου ότι η Αμερική ήταν για καιρό το "κορόιδο" στις διεθνείς υποθέσεις αποτελούν τον ορισμό της προεδρίας του» έγραψε.

Πρόσθεσε πως «τα λόγια και οι πράξεις του Τραμπ προκαλούν ταραχή σε όλο τον κόσμο».

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters του ζήτησε να σχολιάσει το άρθρο του Ρόμνεϊ.

Ο μορμόνος πολιτικός διατείνεται ότι ο απολογισμός της προεδρίας του Τραμπ, της «συμπεριφοράς του τα τελευταία δύο χρόνια», αποτελεί την «απόδειξη» ότι ο μεγιστάνας δεν μπόρεσε να ανέλθει στο ύψος των περιστάσεων, να περιβληθεί «το κύρος που συνεπάγεται το αξίωμά του».

Ο Ρόμνεϊ φάνηκε να διαμηνύει ότι θα είναι στην πραγματικότητα ανεξάρτητος, δύο ημέρες πριν ορκιστεί γερουσιαστής (αύριο Πέμπτη). Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει κάποια σοβαρή πρόκληση το 2020 ή εάν θα εξασφαλίσει εύκολα το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία, κατά την άγραφη πολιτική παράδοση.

Ο Τραμπ υποστήριξε τον Φεβρουάριο τη διεκδίκηση από μέρους του Ρόμνεϊ μιας έδρας γερουσιαστή στη Γιούτα.

Κατά τη διάρκεια της ασυνήθιστα σκληρής εσωκομματικής μάχης στο GOP το 2016, οι δύο τότε αντίπαλοι είχαν ανταλλάξει βαρείς χαρακτηρισμούς. Ο Ρόμνεϊ είχε πει πως ο Τραμπ είναι «απατεώνας» που προσπαθούσε να «πιάσει τον αμερικανικό λαό κορόιδο». Ο Τραμπ είχε αντιτάξει ότι ο Ρόμνεϊ «το 'πνιξε» (σ.σ. «choked like a dog», έκφραση της αργκό, ιδίως των αθλητικογράφων, που παραπέμπει σε κάποιον αδύναμο, που δειλιάζει ή χάνει την αυτοκυριαρχία του υπό πίεση) το 2012, όταν ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τραμπ, πάντως, φέρεται να «εξέτασε» για βραχύ χρονικό διάστημα μετεκλογικά -- παρά τις συγκρούσεις τους -- το ενδεχόμενο να ορίσει τον Μιτ Ρόμνεϊ υπουργό Εξωτερικών.

Στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Ρόμνεϊ τόνισε ότι σκοπεύει να «τοποθετείται δημόσια» εναντίον «δηλώσεων ή πράξεων» του Τραμπ που θεωρεί «διχαστικές, ρατσιστικές, σεξιστικές, αντιμεταναστευτικές, διχαστικές ή καταστροφικές για τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Ο Ρόμνεϊ έχει υπερασπιστεί επανειλημμένα την ελευθερία του Τύπου, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι ο πρόεδρος επιτίθεται σε ΜΜΕ που χαρακτηρίζει «εχθρό του λαού».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019, 08:44