Ένας Θιβετιανός συγγραφέας καταδικάστηκε χθες σε τέσσερα χρόνια φυλακή στη νοτιοδυτική Κίνα με την κατηγορία ότι προχώρησε στην επανέκδοση περιοδικού που είχε απαγορευτεί από τις κινεζικές Αρχές, σύμφωνα με την οργάνωση «Διεθνή Καμπάνια για την Ανεξαρτησία του Θιβέτ».

Ο Tashi Rabten, εκδότης του περιοδικού «Eastern Snow Mountain» είχε δημοσιοποιήσει το 2010, σειρά άρθρων με τίτλο «Written in Blood» στα οποία στηλίτευε την αδιάλλακτη στάση του Πεκίνου απέναντι στο Θιβέτ με αφορμή την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2008 σε διάφορες πόλεις και χωριά του Θιβέτ. Εκείνη τη χρονιά η κυβέρνηση της Κίνας είχε χρησιμοποιήσει δυνάμεις του Στρατού προκειμένου να καταστείλει την εξέγερση, απαγορεύοντας παράλληλα την πρόσβαση των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των αιματηρών συμπλοκών μεταξύ των δυνάμεων Ασφαλείας και των διαδηλωτών.

Τρεις ακόμα Θιβετιανοί που εργάζονταν για το περιοδικό είχαν φυλακιστεί το 2010 για «απόπειρα απόσχισης», κατηγορία που χρησιμοποιούν συχνά οι Αρχές της χώρας προκειμένου να διαλύσουν οποιαδήποτε μεγάλη ειρηνική διαδήλωση οργανώνουν οι κάτοικοι του Θιβέτ στη διάρκεια της οποίας ζητούν την ανεξαρτησία τους από την Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης