Νέο αρχηγό εξέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση στην Αυστραλία, ο οποίος κέρδισε τον προκάτοχο του με διαφορά μιας μόλις ψήφου σε ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ο Tony Abbott αντικαθιστά τον μέχρι σήμερα αρχηγό των Φιλελευθέρων Malcolm Turnbull. Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Abbott ζήτησε τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επί του προτεινόμενου από την Κυβέρνηση σχεδίου μείωσης των εκπομπών ρύπων. Το σχέδιο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελευταίο διάστημα το κόμμα των Φιλελευθέρων αντιμετώπιζε εσωτερική κρίση, με επίκεντρο την πολιτική του κόμματος για το εμπόριο εκπομπών ρύπων. Η αποδοχή του κυβερνητικού σχεδίου – κατόπιν τροποποιήσεων – από τον πρώην αρχηγό προκάλεσε την αντίδραση μελών του κόμματος και την αμφισβήτηση της ηγεσίας του.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η εκλογή του Tony Abbott σηματοδοτεί τη διάσπαση της αυστραλιανής συναίνεσης επί του θέματος της κλιματικής αλλαγής. Το κόμμα των Φιλελευθέρων θα εμποδίσει το σχέδιο εμπορίας εκπομπών ρύπων και φαίνεται ότι αυτό θα είναι το κυρίαρχο θέμα και της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το σχέδιο εμπορίας ρύπων υποστηρίζεται από το 66% των Αυστραλών, ενώ ο Abbott είναι ο λιγότερο δημοφιλής πολιτικός εκ των τριών που συναγωνίστηκαν για την ηγεσία του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης