Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε την Πέμπτη, από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ένας άνδρας από το Μπανγκλαντές ο οποίος επιχείρησε τον Δεκέμβριο του 2017 να ανατιναχθεί στο μετρό της Νέας Υόρκης, κατά το παράδειγμα του Ισλαμικού Κράτους.

Ο δικαστής Ρίτσαρντ Σάλιβαν ανέφερε ότι η ποινή έχει ως στόχο «να στείλει ένα μήνυμα» σε εκείνους που θα σχεδίαζαν να μιμηθούν τις πράξεις του Ακαγιέντ Ούλαχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δικηγόρος του κατηγορουμένου, Έιμι Γκαλίτσιο, ζητούσε να του επιβληθεί η ελάχιστη ποινή που προβλέπεται από τον νόμο, δηλαδή κάθειρξη 35 ετών.

Ο Ούλαχ συνελήφθη στις 11 Δεκεμβρίου, λίγα λεπτά αφού προκάλεσε την έκρηξη, σε ώρα αιχμής, σε μια διάβαση που οδηγεί στον σταθμό της Τάιμς Σκουέρ, ενός από τα πιο νευραλγικά σημεία του Μανχάταν. Είχε τοποθετήσει στον κορμό του μια αυτοσχέδια βόμβα, η οποία όμως δεν εξερράγη πλήρως, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μόνο ο ίδιος. Η επίθεση αυτή σημειώθηκε μόλις δύο μήνες μετά από εκείνη του Οκτωβρίου του ίδιου έτους, στο νότιο Μανχάταν, όταν ένα αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε οκτώ ανθρώπους. Ο δράστης εκείνης της επίθεσης είχε εμπνευστεί και αυτός από το Ισλαμικό Κράτος.

Η συνήγορος του Ούλαχ διαβεβαίωσε ότι ο πελάτης της δεν ήθελε να σκοτώσει κανέναν. Όμως η εισαγγελία τον παρουσίασε ως ένα είδος «μοναχικού λύκου» που δρούσε εξ ονόματος του Ισλαμικού Κράτους, στηριζόμενη και στα μηνύματα που είχε αναρτήσει ο ίδιος σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πριν από την επίθεση. «Είναι θαύμα» που δεν υπήρξαν θύματα, τόνισε η Ρεμπέκα Ντοναλέσκι, βοηθός εισαγγελέας του Μανχάταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νεαρός άνδρας είχε φτάσει στις ΗΠΑ το 2014 με οικογενειακή βίζα και σταδιακά ριζοσπαστικοποιήθηκε. Παραδέχτηκε ότι εμπνεύστηκε από το Ισλαμικό Κράτος και ήθελε να εκδικηθεί για τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών αλλά και για την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Πριν ανακοινωθεί η ποινή του, την Πέμπτη, ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του και εξέφρασε τη λύπη του για όσα έκανε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης