Η Ιρανοβρετανή Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ που είναι φυλακισμένη στο Ιράν από το 2016, ενημερώθηκε για ένα νέο κατηγορητήριο σε βάρος της, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίσει τις κατηγορίες.

Η εργαζόμενη στο Thomson Reuters Foundation, το φιλανθρωπικό σκέλος του ομώνυμου καναδοβρετανικού πρακτορείου ειδήσεων, η Ζαγαρί-Ράτκλιφ συνελήφθη τον Απρίλιο του 2016 στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης καθώς επέστρεφε στη Βρετανία μαζί με την κόρη της, έπειτα από μια επίσκεψη στην οικογένειά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής του ιρανικού καθεστώτος, κάτι που ή ίδια αρνείται, η Ζαγαρί-Ράτκλιφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών. Την άνοιξη έλαβε άδεια προσωρινής εξόδου από τη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο σύζυγός της, Ρίτσαρντ Ράτκλιφ, δήλωσε στις 24 Αυγούστου ότι φοβάται μήπως η γυναίκα του υποστεί μια νέα δίκη στο τέλος της έκτισης της ποινής της το 2021.

«Η 15η αίθουσα του Επαναστατικού Ισλαμικού Δικαστηρίου κάλεσε την Ναζανίν Ζαγαρί σήμερα το πρωί μαζί με τον δικηγόρο της για να της γνωστοποιήσει ένα νέο κατηγορητήριο», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η κρατική τηλεόραση Iribnews επικαλούμενη «ενημερωμένη πηγή» και χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα ενημέρωσης στο Ιράν και στη Βρετανία ανέφεραν ότι είναι πιθανόν να υπάρχει μια σχέση μεταξύ των συλλήψεων της Ζαγαρί-Ράτκλιφ και άλλων πολιτών με διπλή υπηκοότητα και μιας διαφοράς, όσον αφορά ένα παλιό βρετανικό χρέος 400 εκατομμυρίων στερλινών (443 εκατομμύρια ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία) προς την Τεχεράνη που συνδέεται με μια σύμβαση όπλων.

Το Λονδίνο όπως και η Τεχεράνη διαψεύδουν επίσημα οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της υπόθεσης Ζαγαρί-Ράτκλιφ και αυτού του χρέους, το οποίο ανάγεται σε ένα συμβόλαιο πώλησης αρμάτων, για το οποίο το Λονδίνο είχε λάβει προκαταβολή, αλλά που δεν κατέστη δυνατόν να τηρηθεί λόγω της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979. Τα χρήματα έκτοτε βρίσκονται σε λογαριασμό που έχει παγώσει στη Βρετανία.

Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα Guardian, έγραψε την Παρασκευή ότι ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι επιδιώκει «επίμονα» την αποπληρωμή αυτού του χρέους προκειμένου να επιτραπεί η απελευθέρωση της Ζαγαρί-Ράτκλιφ και άλλων Ιρανοβρετανών κρατουμένων.

Το 2017 ήδη, ενώ η οικογένεια της Ζαγαρί-Ράτκλιφ ήλπιζε να μπορέσει να αποσπάσει μια πρόωρη αποφυλάκιση της νέας γυναίκας, η ιρανική δικαστική Αρχή είχε αποκλείσει αυτή την πιθανότητα δηλώνοντας ότι υπήρχαν «δύο φάκελοι» που την αφορούσαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης