Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, διότι αξιωματούχος της υπονόησε ότι το Πεκίνο ήταν αυτό που αποφάσισε να ακυρωθούν διμερείς συνομιλίες για ζητήματα ασφαλείας που ήταν προγραμματισμένο να γίνουν εντός του μήνα.
Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική για το πόσο έχει επιδεινώσει τη διμερή σχέση η σύγκρουση για το εμπόριο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της υφηλίου.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ επεσήμανε σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης πως ο ισχυρισμός Αμερικανού αξιωματούχου ότι το Πεκίνο αποφάσισε να αναβληθούν οι συνομιλίες «παραποιεί εντελώς τα γεγονότα, έχει άδηλα κίνητρα και είναι εντελώς ανεύθυνος».

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Κυριακή πως η Κίνα ακύρωσε μια συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο.

«Η Κίνα είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη με αυτό. Το γεγονός είναι ότι οι ΗΠΑ πριν από λίγες ημέρες ενημέρωσαν την Κίνα ότι ήθελαν να αναβληθεί ο δεύτερος γύρος» των συνομιλιών, ανέφερε η Χουά.
«Ζητούμε από όποιον τον αφορά να σταματήσει αυτού του είδους τη συμπεριφορά, να δημιουργεί θέμα εκ του μηδενός και να διαδίδει φήμες» πρόσθεσε.
Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον έχουν εμπλακεί σε έναν ολοένα ευρύτερο εμπορικό πόλεμο και η ένταση ανάμεσά τους απειλεί πλέον να επεκταθεί πέρα από τα όρια του εμπορίου.

Ο λεγόμενος Διάλογος ΗΠΑ-Κίνας για τη Διπλωματία και την Ασφάλεια, που είχε αρχίσει στην Ουάσινγκτον πέρυσι, επρόκειτο να επαναληφθεί εντός του μήνα, με τη συμμετοχή του Μάτις και του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης