Νέα κόντρα Μέι - αντιπολίτευσης για το Brexit

Νέα κόντρα Μέι - αντιπολίτευσης για το Brexit
Περίπου 10 μέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία έγκρισης ή απόρριψης της συμφωνίας Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο, άλλη μια μάχη αναμένει την Τερέζα Μέι, μετά την απειλή του Εργατικού Κόμματος να θέσει ζήτημα «περιφρόνησης» της βουλής από την πρωθυπουργό.

Αφορμή είναι η άρνηση της Ντάουνινγκ Στριτ να δημοσιοποιήσει την απόφαση με την οποία κρίνεται η νομιμότητα της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στην εγγύηση των συνόρων στην Ιρλανδία, το περίφημο backstop.

Παιχνίδι με τη φωτιά παίζει η αντιπολίτευση, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές. Από τη μία υπάρχει μια μεγάλη ομάδα βουλευτών του Εργατικού Κόμματος καθώς κι άλλων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, όπως οι Φιλελεύθεροι και το SNP της Σκωτίας, που απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία, έτσι ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε νέο δημοψήφισμα. Από την άλλη υπάρχει η ηγετική ομάδα των Εργατικών γύρω από τον Τζέρεμι Κόρμπιν που επιθυμεί την καταψήφιση της συμφωνίας, προκειμένου να προκληθούν πρόωρες εκλογές.

Ουδείς εκτός από τον Κόρμπιν θέλει νέες εκλογές

Ένα νέο δημοψήφισμα θα απαιτήσει το λιγότερο έξι μήνες για να οργανωθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραταθεί, τουλάχιστον κατά τρεις μήνες, η ισχύς του άρθρου 50 της Συμφωνίας της Λισαβόνας. Κάτι που, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, δεν θα βρει αντίθετη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σ' αυτό ποντάρουν οι σκληροί Ευρωπαϊστές των Εργατικών. Το σενάριο των εκλογών είναι δυσκολότερο να πραγματοποιηθεί, επειδή ουδείς τις επιθυμεί πέραν του Τζέρεμι Κόρμπιν. Ακόμη και ο πιο στενός συνεργάτης του, ο Τζον Μακ Ντόνελ, τοποθετήθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, τα φιλόδοξα σενάρια προσκρούουν στο εμπόδιο που ονομάζεται Τερέζα Μέι. Η πρωθυπουργός, η οποία αποκλείει κατηγορηματικά κάθε είδους επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, έχει πάρει επάνω της όλο το βάρος της εκστρατείας πειθούς. Είναι η μόνη που έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τις σχέσεις με την Ευρώπη, ενώ οι αντίπαλοί της αρκούνται σε κραυγές, σε καταγγελίες και σε απειλές.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, 05:24