Την ανακάλυψη πετρελαϊκού κοιτάσματος ανοικτά των ακτών του ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του Ντουμπάι. Στο κείμενο της ανακοίνωσης του σεΐχη Μοχάμαντ μπεν Ραχέντ Αλ-Μάκτουμ, δεν διευκρινίζεται το ύψος των αποθεμάτων του κοιτάσματος, ούτε ο ρυθμός της μελλοντικής του εκμετάλλευσης, αλλά τονίζεται ότι το πετρελαϊκό κοίτασμα μπορεί «να αποφέρει νέους πόρους στην οικονομία των Εμιράτων, να δώσει ώθηση σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας και να στηρίξει την ανάπτυξη του Ντουμπάι».

Τα πετρελαϊκά αποθέματα του Ντουμπάι μειώνονται αδιάκοπα, καθώς και η παραγωγή, η οποία δεν αντιπροσωπεύει πλέον παρά το 4% του ΑΕΠ του εμιράτου. Η οικονομία του Ντουμπάι στηρίζεται στο εμπόριο, στην αγορά ακινήτων και τις υπηρεσίες. Τα πετρελαϊκά του αποθέματα επρόκειτο να εξαντληθούν σε 20 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν το 1/5 των πετρελαϊκών αποθεμάτων παγκοσμίως με 97,8 δισεκατομμύρια βαρέλια, το 95% των οποίων βρίσκεται στο εμιράτο του Αμπού Ντάμπι. Τα ΗΑΕ κατέχουν επίσης αποθέματα φυσικού αερίου 6.000 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, αλλά στο Ντουμπάι δεν βρίσκεται παρά το 2% εξ αυτών.

Το Ντουμπάι αντιμετωπίζει προβλήματα που προέρχονται από το χρέος του, έπειτα από τον υπέρογκο δανεισμό του για τη χρηματοδότηση των μεγάλων κατασκευαστικών του σχεδίων.

Το εμιράτο προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς αγορές τον Νοέμβριο, όταν ζήτησε μορατόριουμ στην αποπληρωμή μέρους του χρέους του, που αφορά στην Dubai World, η οποία διαπραγματεύεται την αναδιάρθρωση 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων του χρέους της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συνολικό χρέος του Ντουμπάι εκτιμάται σε 80-100 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να ανέλθει στα 170 δις δολάρια.

Το Ντουμπάι στηρίχθηκε στη βοήθεια του Αμπού Ντάμπι, που του χορήγησε, μέσω της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, 20 δις δολάρια, για να αντιμετωπίσει το χρέος των εταιρειών του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης