Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump επανέλαβε σε συνέντευξή του ότι ενδιαφέρεται για άμεσες συνομιλίες με το Ιράν χωρίς προϋποθέσεις. Παράλληλα, απέρριψε την ευρωπαϊκή άποψη ότι η Τεχεράνη συμμορφώνεται με την πυρηνική συμφωνία του 2015, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται « για επιχειρηματικά συμφέροντα της ΕΕ».

«Το Ιράν πιέζει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπμ οδηγώντας τον  στην άκρη της αβύσσου, αυξάνοντας το επίπεδο των εντάσεων σε νέα ύψη στη Μέση Ανατολή», υποστηρίζουν οι παρατηρητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη δολιοφθορά τεσσάρων δεξαμενόπλοιων στο al-Fujairah και την επίθεση στον αγωγό Aramco πριν από ένα μήνα και την επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, το Ιρανικό Σώμα Επαναστατικής Φρουράς  (IRGC – που έχει  κατηγοριοποιηθεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκράτης ) έπληξε και αμερικανικό drone, στέλνοντας  δύο σαφή μηνύματα:

Το πρώτο μήνυμα είναι ότι το Ιράν είναι έτοιμο για πόλεμο, ανεξάρτητα από τις συνέπειες.

Το δεύτερο είναι ότι το Ιράν γνωρίζει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος νοιώθει στριμωγμένος ανάμεσα στις διεθνείς αποδεσμευτικές διακηρύξεις του και τον φιλοπόλεμων συμβούλων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προκλητική επίθεση ήρθε μια εβδομάδα μετά την έναρξη της έντονης αντι-ιρανικής εκστρατείας εκ μέρους του Tραμπ.

Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε ότι ο κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής επιθυμεί διακαώς να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε πολλές διεθνείς συγκρούσεις. Αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι διατηρεί τον τελευταίο λόγο για το αν θα πρέπει να εκτοξευθούν αμερικανικοί πύραυλοι εναντίον του Ιράν.

Στη συνέντευξή του στο ‘ Meet the Press’, που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο οικοδεσπότης Chuck Todd τον ρώτησε αν “τον έσπρωχναν σε στρατιωτική δράση ενάντια στο Ιράν” οι σύμβουλοί του – υπενθυμίζοντας   τις επιθετικές δηλώσεις του Εθνικού Συμβούλου Ασφαλείας  John Bolton. “Έχω δύο ομάδες ανθρώπων. Έχω περιστέρια και έχω γεράκια “, απάντησε ο Trump. “Ο John Bolton είναι απολύτως γεράκι. Αν εξαρτιόταν από αυτόν, θα τα έβαζε μ’ ολόκληρο τον κόσμο σε μια στιγμή, εντάξει; “

Ο Τραμπ έσβησε τις ανησυχίες για την επιρροή του Μπόλτον, ο οποίος υπηρέτησε επίσης στο Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του Ρόναλντ Ρέιγκαν και του Τζορτζ Μπους. “Αυτό δεν πειράζει έπειδή θέλω και τις δύο τάσεις”, δήλωσε ο Tραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος  συνέχισε να υπερασπίζεται την ιστορία του για την διατήρηση της ειρήνης – συμπεριλαμβανομένης της έκφρασης ενάντια στην εισβολή στο Ιράκ το 2003 και την απόφαση να αποσυρθεί η επίθεση εναντίον του Ιράν, που θα είχε οδηγήσει σε «150 νεκρούς».

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά σε 24 ώρες που ο Trump αναγκάστηκε να υποστηρίξει τον Μπόλτον, αφού ειχε δηλώσει το Σάββατο ότι ο σύμβουλος «κάνει πολύ καλή δουλειά» αλλά πρόσθεσε ότι «διαφωνεί πάρα πολύ» μαζί του στα ζητήματα της  Μέσης Ανατολής.

Πάντως, ο Μπόλτον την περασμένη Κυριακή βρισκόταν στο Τελ Αβίβ, προειδοποιώντας την Τεχεράνη να μην “ερμηνεύει εσφαλμένα την πολιτική των ΗΠΑ, καθώς και τη διακριτική ευχέρεια για αδυναμία”.

Μετά τον διορισμό του πέρυσι, ο Μπόλτον χρησιμοποίησε τη θέση του για να υποστηρίξει την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν και τη Βενεζουέλα. Θεωρείται ο  αρχιτέκτονας των αυξημένων προσπαθειών που υποστήριξε η Αμερική για την ανατροπή του προέδρου Nicolas Maduro.

 «Προσπάθησαν σκληρά, αλλά απέτυχαν»

 Το Ιράν απέκρουσε όλες τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο της χώρας με στόχο την υποδομή του, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών. Αυτό αποτελεί απάντηση στην αναφορά ότι η Ουάσινγκτον έχει παραβιάσει τους ιστότοπους ελέγχου των πυραύλων της Τεχεράνης σε αντίποινα.

Ο υπουργός Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών Mohammad Javad Azari-Jahromi φαίνεται να αρνείται τις αναφορές στα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης ότι η επίθεση στο κυβερνοχώρο είχε απενεργοποιήσει τα ιρανικά υπολογιστικά συστήματα που ελέγχουν τις εκτοξεύσεις πυραύλων την Πέμπτη.

Ούτε το Πεντάγωνο ούτε ο Λευκός Οίκος σχολίασαν τις εκθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η επιθετική αυτή ενέργεια διεξήχθη από την αμερικανική κυβέρνηση σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ για να εκδικηθεί την κατάρρευση ενός μη επανδρωμένου πολεμικού ναυτικού.

Ο Jahromi είπε ακόμη ότι το Ιράν έχει τεράστια εμπειρία να αποτρέψει τέτοιου είδους επιθέσεις, έχοντας αποτρέψει «33 εκατομμύρια επιθέσεις με το [εθνικό] τείχος προστασίας μόνο στο τελευταίο έτος». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Stuxnet, έναν ιό υπολογιστών που αναπτύχθηκε από κοινού από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για να διεισδύσει στα δίκτυα πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν το 2009-2010.
«Προσπαθούν σκληρά, αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει επιτυχημένη επίθεση»

Η Washington Post είχε δημοσιεύσει νωρίτερα ότι η εικαζόμενη επίθεση στον κυβερνοχώρο είχε κατορθώσει να απενεργοποιήσει τους στρατιωτικούς σταθμούς διοίκησης του Ιράν και τα συστήματα ελέγχου των αντιαεροπορικών συστημάτων.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης