Νέα πρόταση προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες, με βασικό σημείο το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων αλλά και την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Σε δημοσίευμά της η γερμανική Deutsche Welle, αναφέρει ότι η τελική προσφορά του Μπόρις Τζόνσον προς τις Βρυξέλλες είναι μια μορφή υποχώρησης από την πλευρά του. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας την τελευταία ημέρα στο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος στο Μάντσεστερ, ενώπιον εκατοντάδων υποστηρικτών του ανέφερε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε «θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε ένα no-deal Brexit».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε και θέλουμε αλλά επιτρέψτε μου να σας πω είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι», επεσήμανε ο Μπόρις Τζόνσον.

Μεταξύ άλλων ο Μπόρις Τζόνσον υπερθεμάτισε ότι η απόσυρση του backstop, η ύπαρξη των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, δε πρόκειται να θίξει στο ελάχιστο την ειρηνευτική συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής». Επέμενε, μάλιστα, πως η νέα αυτή πρόταση αναφέρεται στην παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στη Τελωνιακή Ένωση τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρηση όλου του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Δεκέμβριο 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βασικά σημεία της νέας πρότασης

  • Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην Ενιαία Αγορά για την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, αγροτικών και βιομηχανικών
  • Το Κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει για όλες τις λεπτομέρειες επιβολής των νέων δεδομένων και θα ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια, για το πόσο (χρονικό διάστημα) θα διατηρεί το νέο καθεστώς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μια νέα παράταση θα είχε τραγικές επιπτώσεις»

Με το μάτι στραμμένο στις Βρυξέλλες, o Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν τραγικές επιπτώσεις όσον αφορά τη δημοκρατία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν υπάρξει άλλη μια παράταση για το Brexit, όπως ζητεί η αντιπολίτευση.

«Μετά από τρεισήμισι χρόνια αδράνειας, οι πολίτες αρχίζουν να αισθάνονται ότι τους θεωρούν ηλίθιους και πως υπάρχουν δυνάμεις σε αυτή τη χώρα που θέλουν να ανατρέψουν το Brexit, για ίδια συμφέροντα», υπογράμμισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μάλιστα, αναφέρθηκε πως η επιτυχία μιας απόπειρας να ακυρωθεί η θέληση του βρετανικού λαού, θα προκαλέσει μία σειρά από αρνητικές επιπτώσεις, με νέα δημοψηφίσματα και αποσχιστικές απειλές.

«Δεν μισούμε την Ευρώπη. Την αγαπούμε. Είμαστε Ευρωπαίοι κι αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Στόχος μας είναι η αρμονική συμβίωση μέσα από μια νέα σχέση», κατέληξε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας. Είπε, μάλιστα εκτός συνεδρίου, πως την Τετάρτη το βράδυ θα έχει μια πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν με αντικειμενικά κριτήρια την νέα πρόταση του Λονδίνου, υπονοώντας πως η Ε.Ε. είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης