Νέα συγκέντρωση στην Ταξίμ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013, 16:39
Νέα συγκέντρωση στην Ταξίμ
Συνεχίζονται στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας οι διαμαρτυρίες, οι οποίες παραμένουν το πρώτο θέμα της επικαιρότητας. Η κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συνεδρίασε με αντικείμενο συζήτησης μεταξύ άλλων και τις διαδηλώσεις.

Λόγω Σαββατοκύριακου, από το απόγευμα αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ το πλήθος, ειδικά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Για αύριο, οι διαδηλωτές απευθύνουν κάλεσμα σε μεγάλη συγκέντρωση στο ίδιο σημείο στις 15.00.

Την ίδια ώρα, όμως, ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ έχει καλέσει τους πολίτες σε «μεγάλη υποδοχή» του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωτεύουσα. Από χτες το πρωί που επέστρεψε από την τριήμερη περιοδεία του στο εξωτερικό, ο Ερντογάν παραμένει στην Κωνσταντινούπολη.

Σημαντικό αντικείμενο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη είναι οι διαδηλώσεις. Από χτες, όμως, δημοσιεύονται δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι το κυβερνών κόμμα ενδέχεται να αποφασίσει την επίσπευση των βουλευτικών εκλογών που πρόκειται κανονικά να πραγματοποιηθούν το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτικές εκλογές μπορεί να γίνουν το Μάρτιο του 2014, μαζί με τις δημοτικές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραμένει ανυποχώρητος απέναντι στις διαμαρτυρίες. Ωστόσο ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο Καντίρ Τοπμάς, συνομιλεί με εκπροσώπους των διαδηλωτών για τα αιτήματά τους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εδώ και μέρες επιχειρούν εναντίον των διαδηλωτών κάνοντας χρήση βίας και δακρυγόνων. Ωστόσο αυτό, με εξαίρεση τις πρώτες δύο μέρες των διαδηλώσεων, δεν ισχύει για την πλατεία Ταξίμ.

Χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του νομάρχη, του διοικητή ασφαλείας και άλλων αρμοδίων, δίχως ωστόσο να ανακοινωθεί κάτι σχετικό.


Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013, 18:14