Το βράδυ της Δευτέρας συγκεντρώθηκαν εκ νέου στη Δρέσδη υποστηρικτές του αντιισλαμικού και αντιμεταναστευτικού κινήματος Pegida, οι επικεφαλής του οποίου ζήτησαν με την ευκαιρία της 77ης επετείου από τη Νύχτα των Κρυστάλλων το «τέλος της κουλτούρας της ενοχής».

Σε αντίθεση με τις διαδηλώσεις των προηγούμενων εβδομάδων, ο επικεφαλής του Pegida Λουτς Μπάχμαν επέλεξε να εκφωνήσει έναν σχετικά μετριοπαθή λόγο, ενώ εξαιτίας της ημέρας ζήτησε η πορεία να είναι «ήσυχη», κάτι που οι περίπου 8.000 συμμετέχοντες σεβάστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πρώτη φορά η πορεία του αντιισλαμικού κινήματος πραγματοποιήθηκε με ησυχία, χωρίς συνθήματα.

Όμως στη συνέχεια η πρώην υποψήφια του Pegida για τη δημαρχία της Δρέσδης Τατιάνα Φέστερλινγκ πήρε τον λόγο και το κλίμα άλλαξε.

Η Φέστερλινγκ στην ομιλία της με την ευκαιρία της 77ης επετείου από τη Νύχτα των Κρυστάλλων ζήτησε «το τέλος της κουλτούρας της ενοχής», έναν όρο που χρησιμοποιεί συχνά το ακροδεξιό κόμμα NPD.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξεπεράστε τώρα το παρελθόν!», πρόσθεσε η Φέστερλινγκ, και ενώ πίσω της φαινόταν μια φωτεινή επιγραφή στην Όπερα της Δρέσδης που έγραφε: «Σκεφτόμαστε τα θύματα της Νύχτας των Κρυστάλλων του 1938» ζήτησε να τερματιστεί «η παράνοια με τους ναζί» και «κήρυξε το τέλος του συμπλέγματος ενοχής εξαιτίας των 12 χρόνων διακυβέρνησης των ναζί».

Απευθυνόμενη μάλιστα στον Τύπο και τη γερμανική κυβέρνηση η Φέστερλινγκ επεσήμανε: «Αφήστε μας επιτέλους ήσυχους με την κουλτούρα της ενοχής για το παρελθόν, για το οποίο κανείς από εμάς εδώ δεν φέρει ευθύνη».

Το συγκεντρωμένο πλήθος απάντησε με τα γνωστά συνθήματα: «ψεύτης Τύπος», «αντίσταση» και «η Μέρκελ πρέπει να φύγει».

Αυτή τη φορά το προσφυγικό ζήτημα δεν ήταν στο επίκεντρο της συγκέντρωσης, αν και ο Μπάχμαν χαρακτήρισε τους πρόσφυγες «εισβολείς» που δεν θα ενσωματωθούν ποτέ στη Γερμανία.

Παράλληλα απέρριψε εν μέσω επευφημιών οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των μεταναστών από την πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας το 1989 και των τωρινών προσφύγων.

Εξάλλου μια ομάδα ανθρώπων που ανήκε στην «πρωτοβουλία των κατοίκων της ανατολικής Θουριγγίας» και βρισκόταν στην κορυφή της πορείας κρατούσε ένα πανό με το οποίο ζητούσε «να σταματήσει αμέσως η υποδοχή αιτούντων άσυλο», αλλά και «το άμεσο κλείσιμο των συνόρων», καθώς και την τροποποίηση της γερμανικής νομοθεσίας για την παροχή ασύλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης