Ένας Ελβετός γιατρός παρέθεσε τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τον Covid-19, προκειμένου να έχουμε πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις σχετικά με το μέγεθος του ρίσκου.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας ISS, ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στην Ιταλία είναι 81 ετών. Το 10% εκείνων που νόσησαν είναι πάνω από 90 ετών, ενώ το 90% των νοσούντων είναι 70 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 80% είχε προσβληθεί από δύο ή και περισσότερα χρόνια νοσήματα, ενώ το 50% υπέφερε από τρεις ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις. Οι χρόνιες παθήσεις περιλαμβάνουν καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη, άσθμα και καρκίνο.

Λιγότερο από 1% των νοσούντων ήταν υγιείς, δηλαδή άτομα χωρίς κάποιο προηγούμενο ιστορικό σε ασθένειες. Μόνο το 30% εξ αυτών είναι γυναίκες.

Το Ιταλικό Ινστιτούτο Υγείας, επιπρόσθετα, διαχωρίζει αυτούς που πέθαναν από κορωνοϊό από εκείνους που πέθαναν ενώ είχαν, εκτός από κορωνοϊό, και κάποιο υποκείμενο νόσημα. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η αιτία θανάτου ήταν ο ιός, κάποια χρόνια ασθένεια ή ένας συνδυασμός και των δύο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο Ιταλοί που νόσησαν κάτω των 40 ετών (για την ακρίβεια 39 ετών) ήταν ένας καρκινοπαθής και ένας διαβητικός αντίστοιχα, με επιπρόσθετα συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις επίσης η ακριβής αιτία θανάτου δεν έχει εξακριβωθεί (δηλαδή για το αν ο θάνατος προκλήθηκε από τον κορωνοϊό ή τη χρόνια ασθένεια).

Η μερική υπερφόρτωση των νοσοκομείων οφείλεται στη γενικότερη ανησυχία του κόσμου και την εκθετική αύξηση των ασθενών για τους οποίους απαιτούνταν ειδική ή εντατική φροντίδα. Ουσιαστικά ο στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η αναπνευστική λειτουργία και σε ορισμένες περιπτώσεις να προσφερθούν θεραπείες κατά του ιού.

Ο γιατρός επισημαίνει τα εξής:

H Βόρεια Ιταλία έχει τη χειρότερη ποιότητα αέρα στην Ευρώπη, κάτι το οποίο έχει ήδη οδηγήσει σε μια μεγάλη αύξηση κρουσμάτων με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και θανάτους παρελθοντικά, και το οποίο αποτελεί ένα επιπρόσθετο ρίσκο στην τωρινή επιδημία.

Η Νότια Κορέα, για παράδειγμα, βίωσε μια λιγότερο επικίνδυνη κατάσταση σε σχέση με την Ιταλία, γι΄αυτό και πλέον βρίσκεται ήδη στο πικ των κρουσμάτων. Εδώ μόνο 70 θάνατοι οφείλονται στον ιό έως τώρα, σε αντίθεση με την Ιταλία, όπου όποιοι προσβλήθηκαν ήταν ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Όσον αφορά τους θανάτους στην Ελβετία, έως τώρα αφορούσαν κατά βάση ασθενείς υψηλού κινδύνου αντίστοιχα με χρόνια νοσήματα, με τον μέσο όρο ηλικίας να κυμαίνεται στα 80 έτη και τον μέγιστο όρο στα 97 έτη. Ωστόσο η ακριβής αιτία θανάτων δεν έχει εξακριβωθεί και εδώ, δηλαδή αν οι θάνατοι οφείλονται στον κορωνοϊό ή στη χρόνια ασθένεια.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα διεθνώς χρησιμοποιημένα τεστ δοκιμής ιού μπορεί να δώσουν λανθασμένα θετικό αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις. Δηλαδή τα άτομα μπορεί να μην έχουν προσβληθεί από τον ιό, αλλά πιθανότατα να νοσούν από κάποιο κοινό κρυολόγημα ή γρίπη.

Έτσι ο πιο σημαντικός δείκτης για την εκτίμηση του κινδύνου της νόσου δεν είναι ο συχνά αναφερόμενος αριθμός θετικών κρουσμάτων και θανάτων, αλλά ο αριθμός των ατόμων που πραγματικά και απροσδόκητα αναπτύσσονται ή πεθαίνουν από πνευμονία.

Σύμφωνα με όλα τα υπάρχοντα δεδομένα, για τον υγιή γενικό πληθυσμό μπορεί να αναμένεται μια ήπια έως μέτρια πορεία της νόσου Covid-19, ενώ αντίθετα οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες θα πρέπει να προστατεύονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης