Nέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με ταξίδια στο εξωτερικό που πραγματοποίησε ο ύποπτος πριν από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμάντ Κχαν Ραχαμί, ο κύριος ύποπτος για τρεις ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, έχει τεθεί υπό κράτηση στη Λίντεν (πόλη στη νοτιοανατολική πλευρά, του Νιού Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών) μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, τη Δευτέρα το απόγευμα.

Βασικές εξελίξεις

Οι αρχές λένε ότι τα τηλέφωνα που χρησιμοποιήθηκαν ως εκρηκτικοί μηχανισμοί στο τμήμα Seaside του Rockaway στην πόλη της Νέας Υόρκης και στην Chelsea του Μανχάταν είχαν αγορασθεί το τρέχον έτος από το ίδιο κατάστημα.
Έχουν εκραγεί πέντε συσκευές που ανακαλύφθηκαν τετράγωνα μακριά από την Τσέλσι και κοντά στο 
σιδηροδρομικό σταθμό Elizabeth, Ν.Ι.
Πράκτορες του FBI στο Μπρούκλιν σταμάτησαν «ένα ύποπτο όχημα» και οι πέντε επιβάτες τέθηκαν και παραμένουν υπό κράτηση.
Ο πατέρας του Ραχαμί , Μοχάμεντ, ανεφερε στο «NBC» ότι «δεν είχε ιδέα» τι σχεδίαζε ο γιος του.
Γερουσιαστής αναφέρει ότι ο Ραχαμί ζήτησε βοήθεια να πάρει βίζα για την έγκυο γυναίκα του από το Πακιστάν. Ποτέ όμως αυτή δεν επέστρεψε στις ΗΠΑ…

Η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο Ραχαμί έχει χρεωθεί με πέντε κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας και δύο επιβαρύνσεις για παράνομη κατοχή όπλου. Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι εξετάζουν την πιθανότητα να σχετίζεται με την τρομοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εγγύηση για την περίπτωσή του, ορίστηκε στα 5,2 εκατ $ από το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας όπως ανακοίνωσε η εισαγγελέας Ρετζίνα Κόλφιλντ.

Ο Ραχαμί, 28 ετών πολιτογραφημένος πολίτης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, που ζούσε με την οικογένειά του στην πόλη του Νιου Τζέρσεϊ, Ελίζαμπεθ, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση λόγω ενός σοβαρού τραύματος από σφαίρα.

Ο φόβος εξαπλώνεται πλέον σε όλη την περιοχή της Νέας Υόρκης και διάχυτη είναι η αγωνία μεταξύ των κατοίκων των ΗΠΑ, για ενδεχόμενο νέο τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο Πατ Μίλτον, ανώτερος αξιωματούχος επιβολής του νόμου ανέφερε στο «CBS» ότι ο Ραχαμί ταξίδεψε στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον τρεις φορές. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν τα ταξίδια αυτά έγιναν για οικογενειακούς λόγους, όπως ισχυρίζεται ο ύποπτος.

Σύμφωνα με το «CBS», ο Ραχαμί επισκέφθηκε το Πακιστάν κατά τη διάρκεια τουλάχιστον ενός ταξιδιού του στο Αφγανιστάν.

Αμερικανική ομοσπονδιακή πηγή αναφέρει στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ότι ο δράστης της επίθεσης έχει μια σύζυγο που ζει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας που παρακολουθεί λίστες ταξιδιωτικών προορισμών πολιτών που κατοικούν στις ΗΠΑ, η τελευταία φορά που ο Ραχαμί ταξίδεψε στο Αφγανιστάν ήταν το 2014.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως σύμφωνα με το NBC, o βασικός ύποπτος για τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος, δεν δείχνει συνεργάσιμος με τις αρχές.

Στο μεταξύ ένας γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϋ ανέφερε ότι ο Ραχαμί επικοινώνησε με το γραφείο του από το Πακιστάν, το 2014 για να πάρει μία θεώρηση η έγκυος γυναίκα του, επειδή είχε λήξει το διαβατήριο της.

Η γυναίκα τελικά έλαβε τη σχετική θεώρηση. Το FBI όμως δε γνωρίζει όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αν ήρθε ποτέ στη χώρα από το Πακιστάν ενώ κατά πάσα πιθανότητα σύμφωνα με αξιωματούχους της υπηρεσίας αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές δεν έχουν αποκαλύψει καμία απευθείας σύνδεση του Ραχαμί με τον Isis ή οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα πάντα με το CBS.

Ο δήμαρχος της Λίντεν, Ντέρεκ Άρμστεντ, είπε ότι ο Αφγανός μετανάστης Ραχαμί, τη Δευτέρα βρέθηκε να κοιμάται έξω από την είσοδο ενός μπαρ, από τον ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων.

Όταν τον βρήκαν αστυνομικοί της Νέας Υόρκης και τον ρώτησαν ποιος είναι, αυτός πυροβόλησε δύο αξιωματικούς και ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό (και οι δύο είναι ακόμη στο νοσοκομείο αλλά εκτός κινδύνου).

Η αστυνομία εξέδωσε σχετικό δελτίο και φωτογραφία του Ραχαμί και λίγες ώρες μετά έγινε η σύλληψη.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τους Αμερικανούς με νέο μήνυμά του «να δείξουν στον κόσμο ότι εμείς ποτέ δεν θα ενδώσουμε στο φόβο».

«Όλοι έχουν ένα ρόλο να διαδραματίσουν ως πολίτες. Δεν θα υποκύψουμε στο φόβο. Και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό από όσα έκαναν οι άνθρωποι στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσεϊ» ανέφερε ο πρόεδρος.

«Ο Αμερικανικός λαός δεν πρέπει φοβάται», προσέθεσε.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης πάντως, Μπιλ de Blasio, δήλωσε ότι «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτό είναι μια πράξη τρομοκρατίας».

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης