Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ακύρωσε σήμερα το σχέδιό της να επιτρέψει τις ένοπλες περιπολίες αστυνομικών, το οποίο είχε καταρτίσει μετά τις επιθέσεις σε τεμένη στο Κράιστσερτς, καθώς η κοινή γνώμη της χώρας ανησυχεί για το ενδεχόμενο βίαιων παρεκτροπών από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Οι αστυνομικοί στη Νέα Ζηλανδία δεν κάνουν περιπολίες στον δρόμο ένοπλοι. Όμως πρόσφατα ξεκίνησαν δοκιμαστικά ένοπλες περιπολίες, μια μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε μετά το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράιστσερτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 15 Μαρτίου 2019 ένας Αυστραλός υπέρμαχος της υπεροχής της λευκής φυλής σκότωσε 51 πιστούς σε δύο τεμένη. Η αστυνομία τότε είχε εκτιμήσει ότι το περιβάλλον «άλλαξε» και ότι θα πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να επεμβαίνει άμεσα.

Η ιδέα όμως των ένοπλων περιπολιών δεν έγινε δεκτή θετικά από την κοινή γνώμη της Νέας Ζηλανδίας, κυρίως από τους Μαορί και άλλες κοινότητες του Ειρηνικού. Η Μαράμα Ντέιβιντσον, βουλευτής των Πρασίνων, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ιδέα των ένοπλων περιπολιών τής προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των δύο γιων της.

«Αρκεί να κοιτάξουμε στις ΗΠΑ για να δούμε πώς τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά με μια στρατιωτικοποιημένη αστυνομία» έγραψε σε ανοιχτή της επιστολή προς τον επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Άντριου Κόστερ. «Αυτό ισχύει κυρίως για τις μειονότητες και τις κοινότητες των έγχρωμων» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έχει επίσης δηλώσει εντελώς αντίθετη στην πρόταση να είναι οπλισμένη η αστυνομία. Σήμερα ο Κόστερ ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχιστούν οι δοκιμαστικές ένοπλες περιπολίες, εξηγώντας ότι οι δυνάμεις της τάξης έλαβαν υπόψη τους τις επιφυλάξεις της κοινής γνώμης.

«Ήταν προφανές κατά τη διάρκεια των δοκιμών ότι η ύπαρξη ένοπλων περιπολιών δεν αντιστοιχεί στο είδος της αστυνόμευσης που περιμένουν οι Νεοζηλανδοί» επισήμανε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης