Νέα Ζηλανδία: Αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Μαΐου 2012, 03:42
Νέα Ζηλανδία: Αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μάρεϊ Μακάλι δήλωσε πως η Νέα Ζηλανδία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν το 2013, ένα χρόνο πριν από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, διότι επιτέλεσαν την αποστολή τους.

Ο Μακάλι ανέφερε ότι η ομάδα που συμβάλλει στην ανοικοδόμηση στην επαρχία Μπαμιάν του Αφγανιστάν, η οποία αποτελείται από 140 άνδρες, θα ολοκληρώσει τυπικά την αποστολή της στα τέλη της φετινής χρονιάς και οι νεοζηλανδοί στρατιωτικοί πρόκειται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το 2013.

Η ομάδα υπό την ηγεσία της Νέας Ζηλανδίας «έκανε περίφημη δουλειά στην Μπαμιάν, κάτι το οποίο αντανακλάται στο ότι η επαρχία επελέγη να ενταχθεί στις πρώτες όπου υπήρξε μεταβίβαση» της ευθύνης για την ασφάλεια στις αφγανικές δυνάμεις, ανέφερε ο Μακάλι σε μια ανακοίνωση η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής του NATO για το Αφγανιστάν.

Η Νέα Ζηλανδία είχε στείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν από το 2001, περιλαμβανομένου ενός αποσπάσματος ανδρών των ειδικών δυνάμεων των Special Air Services (SAS), που ολοκλήρωσε την αποστολή του τον Μάρτιο.

Πέντε νεοζηλανδοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην διάρκεια των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν ενώ ένας άνδρας της SAS έλαβε το ανώτατο μετάλλιο ανδρείας στη χώρα, το Σταυρό της Βικτορίας.

Ο νεοζηλανδός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι ένας μικρός αριθμός στρατιωτικών θα παραμείνει στο Αφγανιστάν για να συμβάλλει στην εκπαίδευση των στελεχών του αφγανικού στρατού, ενώ θα συνεχιστεί επίσης η παροχή βοήθειας για ορισμένα έργα ανοικοδόμησης.
Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Μαΐου 2012, 03:52