Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας πήρε την απόφαση να ακυρώσει εκδήλωση για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της επίθεσης σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς που διαπράχθηκε πριν από έναν χρόνο, εξαιτίας της ανησυχίας ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην εξάπλωση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν.

«Αυτή είναι μια πραγματιστική απόφαση. Λυπούμαστε πολύ που είμαστε αναγκασμένοι να ακυρώσουμε» την εκδήλωση για τα θύματα αυτής της «τόσο φρικιαστικής τραγωδίας», αλλά «δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε κίνδυνο» διασποράς του SARS-CoV-2 και ακόμη πιο μεγάλης «ζημιάς» για τη δημόσια υγεία, εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συμβουλή που λάβαμε για την εκδήλωση αυτή είναι ότι, γνωρίζοντας πως θα έρχονταν άνθρωποι από διάφορες περιοχές της χώρας και από το εξωτερικό, εάν υπήρχε ένα κρούσμα, θα ήταν πολύ δύσκολο να επαληθεύσουμε ποιος ήρθε σε επαφή με ποιον, υιοθετούμε λοιπόν μια συνετή προσέγγιση», πρόσθεσε η επικεφαλής της νεοζηλανδικής κυβέρνησης.

«Η 15η Μαρτίου είναι πλέον η ημέρα που κάθε Νεοζηλανδός μπορεί να στοχαστεί με τον δικό του τρόπο για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν πριν από έναν χρόνο», πρότεινε η Αρντέρν.

Η τελετή θα γινόταν έναν χρόνο μετά τη σφαγή της 15ης Μαρτίου 2019, όταν ένας ακροδεξιός Αυστραλός, οπαδός της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, μπήκε πάνοπλος σε δύο τεμένη εν μέσω της προσευχής της Παρασκευής κι άνοιξε πυρ, δολοφονώντας 51 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά αδιακρίτως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκδήλωση αναμενόταν να παρευρεθούν αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί που θα ταξίδευαν από το εξωτερικό.

Έως χθες Παρασκευή στη Νέα Ζηλανδία είχαν επιβεβαιωθεί έξι κρούσματα του κορωνοϊού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης