Νέα Ζηλανδία: Η πρωθυπουργός ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία, υποσχόμενη θέσεις εργασίας

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020, 08:37
Νέα Ζηλανδία: Η πρωθυπουργός ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία, υποσχόμενη θέσεις εργασίας

Εξαγγέλλοντας επιπλέον χρηματοδότηση για τις μικρές επιχειρήσεις και περισσότερες θέσεις εργασίας καθώς ελλοχεύει σοβαρή οικονομική επιβράδυνση, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν εγκαινίασε σήμερα την εκστρατεία του κόμματός της ενόψει των γενικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός ότι η Άρντερν έχει αναδεχθεί η πλέον δημοφιλής πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας εδώ και έναν αιώνα, εν μέρει χάρη στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία της Covid-19, έχει ενισχύσει τις προοπτικές της για τις εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου.

Το Εργατικό Κόμμα της Άρντερν, που έχει σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους και το εθνικιστικό κόμμα ‘Πρώτα η Νέα Ζηλανδία’, θα βρεθεί αντιμέτωπο με το Εθνικό Κόμμα, με το θέμα της πανδημίας να αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία.

Εάν τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας της πρωθυπουργού αποτυπωθούν στα εκλογικά αποτελέσματα, οι Εργατικοί θα μπορέσουν να κυβερνήσουν από μόνοι τους, χωρίς να χρειάζεται να συνεργαστούν με άλλα κόμματα.

Οι σκληροί περιορισμοί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που επέβαλε έγκαιρα η κυβέρνηση και που παρέλυσαν την οικονομική δραστηριότητα οδήγησαν τη χώρα σε τεχνική ύφεση για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

«Δεν υπήρχε εγχειρίδιο για την COVID», δήλωσε η Άρντερν στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος. «Δεν υπήρχε εγχειρίδιο για την ανάκαμψη».

Η ίδια δήλωσε ότι το πρόγραμμα δανειοδότησης για μικρές επιχειρήσεις - που προβλέπει τη διάθεση άτοκων δανείων υπό την προϋπόθεση ότι θα αποπληρωθούν εντός ενός έτους και που επρόκειτο να διαρκέσει έως το τέλος του μήνα - θα παραταθεί έως το τέλος του έτους και ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας στους τομείς του περιβάλλοντος και των υποδομών σε σχέση με το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παράγουν περίπου το ένα τρίτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Νέας Ζηλανδίας.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020, 08:39