Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Μπιλ Ίνγκλις δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν αποκλείει άλλες εκδοχές ελεύθερου εμπορίου, την ώρα που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη Σύμπραξη των Χωρών του Ειρηνικού (TPP).

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν μη αναμενόμενη, αλλά και πάλι απογοήτευσε τη Νέα Ζηλανδία μετά τις προσπάθειες που κατέβαλε για τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας, δήλωσε ο Ίνγκλις σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο κτίριο του κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα υπόλοιπα μέλη της TPP θα συναντηθούν τους επόμενους μήνες για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δήλωση του Τραμπ για τη διαπραγμάτευση διμερών συμφωνιών. Δήλωσε ότι η Νέα Ζηλανδία ανέκαθεν ενδιαφερόταν για στενότερες εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, είτε μέσω συμφωνιών όπως η TPP είτε μέσω διμερών συμφωνιών. Η Νέα Ζηλανδία θα παραμείνει θετική για το ελεύθερο εμπόριο, δήλωσε ο Ίνγκλις. Τόνισε ότι η Νέα Ζηλανδία δεν αποκλείει άλλες ευκαιρίες πολυμερών και διμερών εμπορικών συμφωνιών.

«Να θυμάστε ότι η TPP δεν είναι η μόνη μας επιλογή», δήλωσε ο Ίνγκλις. «Έχουμε τις συνομιλίες που γίνονται με την ΕΕ, έχουμε τη συμφωνία RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership, Περιφερειακή Συνεκτική Οικονομική Εταιρική Σχέση) στη Νοτιοανατολική Ασία». Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τρία διατάγματα, δίνοντας εντολή για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την TPP. Δήλωσε ότι θα υπάρξει προσέγγιση των άλλων 11 χωρών της TPP προκειμένου να διαπραγματευθούν διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης