Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αρχίσουν να υποδέχονται και πάλι πρόσφυγες εντός του μήνα, σχεδόν έναν χρόνο μετά την απόφαση που πήραν να κλείσουν τα σύνορα για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Μια πρώτη ομάδα 35 προσφύγων αναμένεται στη χώρα μέσα στον Φεβρουάριο. Περίπου 210 αιτούντες άσυλο προβλέπεται να έχουν μετεγκατασταθεί στη χώρα μέχρι την 30ή Ιουνίου, διευκρίνισαν η νεοζηλανδική υπηρεσία μετανάστευσης και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζουμε και με ασφαλείς ταξιδιωτικές οδούς, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να καλωσορίζουμε ξανά μικρές ομάδες οικογενειών προσφύγων που θα γίνονται κάτοικοι Νέας Ζηλανδίας, θα ξεκινούν τις νέες τους ζωές» εξήγησε η Φιόνα Γουάιτριτζ, ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Όλοι οι πρόσφυγες που θα φθάνουν στη χώρα αρχικά θα τίθενται σε 14ήμερη καραντίνα σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Η κυβέρνηση υπό την Τζασίντα Αρντέρν αποφάσισε να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που υποδέχεται η Νέα Ζηλανδία από 1.000 σε 1.500 ετησίως κατά τη διάρκεια της πρώτης της θητείας. Η απόφαση της πρωθυπουργού επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως όλες οι αφίξεις ανεστάλησαν τον Μάρτιο, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με λιγοστές εξαιρέσεις – περιπτώσεις στις οποίες κρινόταν πως ήταν επείγουσα ανάγκη να γίνει μετεγκατάσταση.

Τα αυστηρά μέτρα που πήραν οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας εξαρχής επέτρεψαν στη χώρα σχεδόν να εξαλείψει την πανδημία στην επικράτειά της και να αποφύγει τους μεγάλους αριθμούς μολύνσεων και θανάτων που κατέγραψαν άλλα κράτη.

Σήμερα ανακοινώθηκε πως διαγνώστηκε ένα νέο κρούσμα του SARS-CoV-2, σε χώρο επιτηρούμενης απομόνωσης ταξιδιωτών, χωρίς καμιά περίπτωση μετάδοσης του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα. Ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων στη Νέα Ζηλανδία ανέρχεται επί του παρόντος σε 62.

Μέχρι τώρα η χώρα έχει καταγράψει 1.959 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 25 θανάτους εξαιτίας της COVID-19. Αναδείχθηκε στην κορυφαία θέση της κατάταξης σχεδόν 100 χωρών με κριτήριο την επαρκέστερη αντιμετώπιση της πανδημίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης