Νέα Ζηλανδία: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στο Όκλαντ για τις τελετές μνήμης της Ημέρας ANZAC

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019, 02:36
Νέα Ζηλανδία: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στο Όκλαντ για τις τελετές μνήμης της Ημέρας ANZAC

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ απέτισε φόρο τιμής την Πέμπτη στους στρατιώτες της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας στο Όκλαντ στο πλαίσιο των τελετών μνήμης για την Ημέρα Anzac, σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή έξι εβδoμάδες μετά τη σφαγή μέσα στα τζαμιά του Κράισττσερτς.

Η Ημέρα ANZAC τιμάται στις 25 Απριλίου στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία και είναι η μεγαλύτερη εθνική γιορτή των δύο χωρών.

Κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις στις δύο χώρες αρχίζουν από τα ξημερώματα με παραδοσιακή λειτουργία για την επέτειο της έναρξης των πρώτων επιθέσεων των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών του ANZAC (το αγγλικό ακρωνύμιο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Australian and New Zealand Army Corps) στη χερσόνησο της Καλλίπολης, στη δυτική Τουρκία, το πρωί της 25ης Απριλίου 1915.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ κατέθεσε στεφάνι κατά τη διάρκεια τελετής στο Πολεμικό Μουσείο Μνημείο του Όκλαντ. Αργότερα συνάντησε τους επιζήσαντες της σφαγής της 15ης Μαρτίου στο Κράισττσερτς, κατά την οποία 50 πιστοί μουσουλμάνοι έπεσαν νεκροί.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι η σφαγή που διαπράχθηκε μέσα σε μια μεγάλη πόλη της χώρας από έναν λευκό Αυστραλό, θιασώτη της ανωτερότητας της λευκής φυλής, δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη «πολλοί διχασμοί που πρέπει να ξεπεραστούν» στον κόσμο και κάλεσε σε νέο αγώνα υπέρ των «αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης για τις οποίες η χώρα πολέμησε».

Η Νέα Ζηλανδία μείωσε την περασμένη εβδομάδα το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή από «υψηλό» σε «μεσαίο».

Ωστόσο, ο αριθμός των εκδηλώσεων για την Ημέρα ANZAC στο Όκλαντ περιορίστηκε ώστε οι δυνάμεις ασφαλείας να μην υπερβούν σε αριθμό τον προβλεπόμενο.

Ανάμεσα στους στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στην Καλλίπολη στις τάξεις της ANZAC, 11.500 έχασαν τη ζωή τους. Το αιματηρό αυτό γεγονός του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου συνέβαλε στη σφυρηλάτηση της ταυτότητας της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ως ανεξάρτητων κρατών.

Εκατοντάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί μεταβαίνουν κάθε χρόνο στην Καλλίπολη για τις εκδηλώσεις μνήμης στην περιοχή Ανζάκ Κογιού, εκεί όπου αποβιβάστηκαν οι δυνάμεις.

Εκδηλώσεις είχαν διοργανωθεί την Πέμπτη και στην Αυστραλία.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019, 02:38