Η αστυνομία του Ναούρου στον Ειρηνικό Ωκεανό συνέλαβε μία Νεοζηλανδή δημοσιογράφο και ακυρώθηκε η διαπίστευσή της για την κάλυψη του Φόρουμ των νησιών του Ειρηνικού (PIF), επειδή συναντήθηκε χωρίς άδεια με πρόσφυγες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση και μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός TVNZ.

Οι ηγέτες των 18 χωρών του PIF συμμετέχουν από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου σε μια σύνοδο κορυφής στο νησί Ναούρου, κοντά στο «αυστραλιανό Γκουαντάναμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το κέντρο κράτησης διαμένουν αιτούντες άσυλο οι οποίοι προσπάθησαν να φτάσουν μέσω θαλάσσης στην Αυστραλία και βάσει της δρακόντειας μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα στέλνονται σε απομονωμένα κέντρα στον Ειρηνικό, είτε στο Ναούρου είτε στην Παπούα-Νέα Γουινέα.
Η κυβέρνηση του Ναούρου έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης που θα καλύψουν τη σύνοδο κορυφής της PIF, απειλώντας να ανακαλέσει τις άδειες εισόδου των δημοσιογράφων που θα φωτογραφήσουν ή θα πάρουν βίντεο από το κέντρο κράτησης ή τους αιτούντες άσυλο.

Περιορισμένος είναι και ο αριθμός των δημοσιογράφων στους οποίους επιτράπηκε να καλύψουν τη σύνοδο, ενώ δεν δόθηκε σχετική άδεια στην αυστραλιανή κρατική ραδιοτηλεόραση, την Australian Broadcasting Corporation.

Η ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού δικτύου Television New Zealand Μπάρμπαρα Ντρίβερ δήλωσε ότι κρατήθηκε σε αστυνομικό τμήμα επί τρεις ώρες, αφότου μίλησε σε έναν πρόσφυγα έξω από ένα εστιατόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμφανίστηκε η αστυνομία και μου είπε ότι παραβιάζω τους όρους της βίζας μου και στη συνέχεια με πήγαν στο αστυνομικό τμήμα» εξήγησε σε συνέντευξή της στο TVNZ. «Πιστεύω ότι αυτό δείχνει πως τα πράγματα εδώ είναι κάπως ευαίσθητα, για την ακρίβεια πολύ ευαίσθητα» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης