Την 34χρονη, Ιοάνα Πετρέσκου, μέχρι πρότινος σύμβουλό του επί των οικονομικών θεμάτων, επέλεξε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, να αναλάβει το νευραλγικό πόστο του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει επικεφαλής στο υπουργείο αυτό, τουλάχιστον από την πτώση του κομμουνισμού.

Η Πετρέσκου είναι καθηγήτρια Οικονομικών στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ των ΗΠΑ. Έχει πτυχίο στα οικονομικά και τα μαθηματικά από το αμερικανικό κολέγιο Γουέλσλι και μεταπτυχιακό και διδακτορικό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Προτού γίνει επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, εργάστηκε ως μέλος της Εθνικού Ινστιτούτου Επιθεώρησης στο αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρήσεων της Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Agerpres, έχει εξειδίκευση στα δημόσια οικονομικά, την οικονομική ανάπτυξη και την εθνική οικονομική ασφάλεια. Το ερευνητικό της έργο καλύπτει τομείς όπως τη φορολογία αναπτυσσόμενων χωρών και χωρών σε μεταβατικό στάδιο, τις παράνομες αγορές, την επιχειρηματικότητα και την οικονομική νομοθεσία.

Είναι μέλος της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης για την Εθνική Οικονομική Ασφάλεια ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου 2013 διορίστηκε σύμβουλος του πρωθυπουργού. «Είμαι πεπεισμένος ότι παρά την ηλικία της, η κ. Πετρέσκου θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες ως υπουργός Οικονομικών» δήλωσε ο κ. Πόντα, επισημαίνοντας, σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, την συμμετοχή της κατά τους τελευταίους 6 μήνες στις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο 58χρονος, Κονσταντίν Νίτα, ορίστηκε υπουργός Οικονομίας, ενώ ο 38χρονος, Λίβιου Βοινέα, παρέμεινε εντεταλμένος για τον προϋπολογισμό υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης