Τουλάχιστον ένας φοιτητής τραυματίστηκε σοβαρά το απόγευμα της Παρασκευής σε ανταλλαγή πυροβολισμών, λίγα μέτρα από το προεδρικό μέγαρο της Αϊτής, μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ νεαρών και των φρουρών του προέδρου της χώρας, Μισέλ Μαρτελί.

Ο φοιτητής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε τοπικό νοσοκομείο. Οι συγκρούσεις μεταξύ των φοιτητών ξεκίνησαν από ομάδες νεαρών -υποστηρικτών και αντιπάλων του Μαρτελί- που χόρευαν ενόψει του Καρναβαλιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ακούστηκαν πυρά και κάποιοι άρχισαν να σπάνε τα τζάμια των σταθμευμένων αυτοκινήτων ενώ άλλοι εκτόξευαν πέτρες.

Για λίγη ώρα επικρατούσε ένταση γύρω από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο καταστράφηκε στο σεισμό του 2010, και στην πλατεία του Πεδίου του Άρεως, όπου μέχρι και σήμερα ζουν χιλιάδες σεισμόπληκτες οικογένειες.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της αϊτινής προεδρίας, «οι ταραξίες που είχαν καταφύγει στο χώρο της Εθνολογικής Σχολής, επιτέθηκαν στη συνοδεία του προέδρου που διέσχιζε πεζός την περιοχή του Πεδίου του Άρεως».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες της ασφάλειας του προέδρου Μαρτελί, «έλαβαν όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του προέδρου ο οποίος επέστρεψε σώος και αβλαβής στο προεδρικό μέγαρο».

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι πολλοί φοιτητές προσήχθησαν σε αστυνομικά τμήματα και ορισμένοι συνελήφθησαν. Η προεδρία από την πλευρά της έκανε έκκληση για ηρεμία και κάλεσε το λαό «να ενωθεί και να δουλέψει, σεβόμενος το νόμο και τις δημοκρατικές αρχές, για την πρόοδο και τη σταθερότητα της πατρίδας».

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης