Μάχη με το χρόνο δίνουν οι Αρχές της Ουγγαρίας της Τσεχίας αλλά και της Σλοβακίας για να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης υπερχείλισης του Δούναβη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόβλημα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι μεγάλο ειδικά στην Τσεχία, όπου μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 10 άτομα.

Η αστυνομία μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχουν κι άλλα θύματα στα συντρίμμια των σπιτιών που καταστράφηκαν από τις καταιγίδες και τις κατολισθήσεις.

Με αναχώματα και εκκενώσεις μεγάλων παραποτάμιων περιοχών, οι Αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ραγδαία αύξηση της στάθμης του ποταμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη στάθμη του παραποτάμου Ράντα και ο φόβος για τον Δούναβη είναι μεγάλος.

Η επιφυλακή που έχουν κηρύξει οι αρμόδιες τοπικές Αρχές φτάνει στο βαθμό 3, που είναι ο υψηλότερος πριν οι περιοχές αυτές τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε χαμηλές περιοχές του Δούναβη η στάθμη ανέβηκε κατά 2 μέτρα μέσα σε μόλις 24 ώρες, που είναι, αναλογικά, το χειρότερο σημείο ανόδου της στάθμης του ποταμού τα τελευταία 40 χρόνια.

Σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας ακυρώθηκαν, καθώς οι γραμμές πλημμύρισαν, ενώ όλες οι πόλεις που βρίσκονται κατά μήκος του Δούναβη, συμπεριλαμβανομένης και της Βουδαπέστης, προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πλημμυρών το Σαββατοκύριακο.

Στην Αυστρία, η στάθμη των υδάτων σταθεροποιήθηκε, αλλά υπάρχουν προειδοποιήσεις για νέες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στις ανατολικές επαρχίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης