Νεκρός έπεσε από τα πυρά ενόπλων ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού στην πρωτεύουσα της Γουινέα-Μπισάου.

«Ο συνταγματάρχης Σάμπα Τζιάλου δολοφονήθηκε σε ένα μπαρ κοντά στην κατοικία του μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών στη χώρα», ανέφερε εκπρόσωπος της Αστυνομίας. Ο Σάμπα Τζιάλου ήταν ένας από τους στρατιωτικούς που είχαν αποταχθεί και φυλακιστεί προσωρινά τον Απρίλιο του 2010 στη διάρκεια πραξικοπήματος στις τάξεις του στρατού στο οποίο εκδιώχθηκε ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, Ζουζέ Σαμόρα Ιντούτα.

Σύμφωνα με έναν κάτοικο της περιοχής στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του συνταγματάρχη, με τη σορό του να απομακρύνεται άμεσα από το σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φόβοι για νέο κύκλο βίας

Οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή για την ανάδειξη του νέου προέδρου στη χώρα της Δυτικής Αφρικής, όπου τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει πολλά πραξικοπήματα, είναι πολύ πιθανό να βυθίσουν εκ νέου το κράτος στη βία.

Η αφρικανική χώρα θεωρείται το βασικό διαμετακομιστικό κέντρο για την κοκαΐνη που παράγεται στη Λατινική Αμερική και η οποία διακινείται μέσω του εδάφους της με τελικό προορισμό την Ευρώπη, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα των Η.Π.Α. το 2009 που είχαν δημοσιοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός, πρώην τραπεζίτης και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Κάρλους Γκόμες Ζούνιορ, αντιπαρατίθεται μεταξύ άλλων με τον Μανουέλ Σερίφου Ναμάντζου, που αποχώρησε από το κυβερνών κόμμα και διεκδικεί την προεδρία ως ανεξάρτητος, καθώς και τον Κούμπα Γιάλα, πρώην πρόεδρο ο οποίος ανήκει στη φυλή Μπαλάντα, όπως και το 25% του πληθυσμού και τα περισσότερα στελέχη του στρατού.

Παρατηρητές ανέφεραν ότι η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με ομαλό τρόπο σε μια χώρα με πληθυσμό 1,6 εκατ. κατοίκων.

Η εθνική εκλογική επιτροπή έχει 10 ημέρες στη διάθεσή της να δημοσιοποιήσει το αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί πως κανένας πρόεδρος από το 1994 δεν έχει ολοκληρώσει τη θητεία του. Ο μέσος κάτοικος της Γουινέας-Μπισάου ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα.

Παρακολουθήστε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης