Ένας Αμερικανός στρατιωτικός σκοτώθηκε την Πέμπτη στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το NATO χθες Παρασκευή, την ώρα που οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας η οποία θα προβλέπει μεταξύ άλλων την αποχώρηση μεγάλου μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων.

«Ένα μέλος του αμερικανικού στρατού σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης (…) στο Αφγανιστάν την 29η Αυγούστου», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η Resolute Support, η υπό αμερικανική διοίκηση αποστολή του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού. Δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είχαν χάσει τη ζωή τους επίσης κατά τη διάρκεια «επιχείρησης» την 21η Αυγούστου.

Ο νέος θάνατος αυξάνει σε τουλάχιστον 15 τον αριθμό των μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της χρονιάς στο Αφγανιστάν — από 12 ολόκληρο το 2018 — ένδειξη της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ταλιμπάν παρότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών εδώ κι έναν χρόνο στο Κατάρ φέρονται να βρίσκονται στην τελική τους ευθεία.

Το τρέχον διάστημα είναι ανεπτυγμένοι 13.000-14.000 στρατιωτικοί των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, όπου η Ουάσινγκτον διέταξε εισβολή το 2001 για την καταδίωξη του τζιχαντιστικού δικτύου της Αλ Κάιντα, που κατηγορούσε για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, και για την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την εξουσία τότε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο αποκορύφωμα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας, η αμερικανική δύναμη στο Αφγανιστάν είχε φθάσει τα 98.000 στελέχη.

Εκδηλώνοντας την επιθυμία να γυρίσει τη σελίδα των «πολέμων χωρίς τέλος» και να «ξαναφέρει τ’ αγόρια σπίτι», ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή να αρχίσουν πριν από έναν χρόνο και πλέον απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προηγούμενο με τους Ταλιμπάν. Ο ένατος κύκλος των διαπραγματεύσεων, που η Ουάσινγκτον θέλει να είναι ο τελευταίος, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ντόχα εδώ και ημέρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανήγγειλε την Πέμπτη ότι σε περίπτωση συμφωνίας, σε πρώτη φάση θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν 8.600 Αμερικανοί στρατιωτικοί. Ο Τραμπ ωστόσο δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στην «παρουσία» που εννοεί να διατηρήσει στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας πιο μακροπρόθεσμα.

Αρχικά «θα μειώσουμε τους άνδρες μας στους 8.600» και «κατόπιν θα φύγουμε από εκεί», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Fox News. Όμως «θα έχουμε πάντα παρουσία» στο Αφγανιστάν, συμπλήρωσε, επιμένοντας ότι σκοπός της δύναμης που θα διατηρήσει η Ουάσινγκτον θα είναι να έχει «υψηλού επιπέδου» πληροφορίες.

Σε αντάλλαγμα για την απόσυρση μέρους των αμερικανικών δυνάμεων, με το χρονοδιάγραμμα να θεωρείται το κλειδί, η Ουάσινγκτον εξασφαλίζει τη δέσμευση των ισλαμιστών ανταρτών ότι τα εδάφη υπό τον έλεγχό τους δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Αλ Κάιντα ή άλλες «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την αφγανική κυβέρνηση αναμένεται εξάλλου να αρχίσουν το αμέσως προσεχές διάστημα στο Όσλο αν όντως συναφθεί συμφωνία μεταξύ των Αμερικανών και των Ταλιμπάν, που αναμένεται να προβλέπει επίσης την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, σε κάθε περίπτωση τη «μείωση της βίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης