Νεκρός διαδηλωτής σε επεισόδια στο νότιο Ιράκ

Νεκρός διαδηλωτής σε επεισόδια στο νότιο Ιράκ
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο νότιο Ιράκ την Παρασκευή και περίπου 40 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε νέα επεισόδια που ξέσπασαν όταν δυνάμεις επιβολής της τάξης διέλυσαν συγκεντρωμένους που απαιτούσαν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, ηλεκτροδότηση και δουλειές, μετέδωσαν ιρακινά ΜΜΕ επικαλούμενα τις υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Αλ Σουμάρια, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 15 τραυματίστηκαν όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να εμποδίσουν διαδηλωτές να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτήρια στην επαρχία Μαϊσάν.

Κατά την ίδια πηγή, 25 μέλη μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας τραυματίστηκαν όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν διαδηλωτές να εισβάλουν στην οικία του κυβερνήτη της επαρχίας Ντι Καρ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Νωρίτερα, πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε στο αεροδρόμιο της πόλης Νατζάφ, διακόπτοντας τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις αεροσκαφών, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ δεκάδες μπήκαν στον τερματικό σταθμό των επιβατών ανεμίζοντας ιρακινές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των «κλεφτών που μας λεηλατούν»--της κυβέρνησης.

Αργότερα, μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι διαδηλωτές αποχώρησαν στο αεροδρόμιο, όπου μετέβη ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς και ότι επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη την επαρχία. Πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν όταν επενέβησαν οι ιρακινές δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Η ένταση, που διαρκεί έξι ημέρες, κάθε άλλο παρά φάνηκε να αποκλιμακώνεται μετά τη χθεσινή περιοδεία του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι στο νότιο Ιράκ. Είχε συναντήσεις με αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας και τοπικούς αξιωματούχους στην επαρχία της Βασόρας, όπου οι διαδηλώσεις ήταν καθημερινές την τελευταία εβδομάδα, με κεντρικά αιτήματα των πολιτών καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, ευκαιρίες απασχόλησης και την καταπολέμηση της ενδημικής διαφθοράς.

Ο Αμπάντι συναντήθηκε με τον επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού του νότιου Ιράκ, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τις προσπάθειες «για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να βρεθούν λύσεις ώστε να παρέχεται ηλεκτροδότηση στους πολίτες», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον κυβερνήτη της Βασόρας, στον Ασάντ αλ Εϊντάνι, στελέχη του πετρελαϊκού τομέα, αξιωματικούς του στρατού και προεστούς φυλών.

Λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του Αμπάντι, διαδηλωτές εισέβαλαν στο ξενοδοχείο όπου έγιναν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού.

Διαδηλώσεις αναφέρονταν καθημερινά από την Κυριακή στην πόλη και στην ομώνυμη επαρχία της Βασόρας, με τους συμμετέχοντες να καταγγέλλουν την ανεργία, τη διαφθορά και την ανεπάρκεια των δημόσιων υπηρεσιών, ιδίως της ηλεκτροδότησης. Την Πέμπτη, εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, με πολλούς να αποκλείουν οδικούς άξονες.

Ο ιστότοπος Αλ Σουμάρια σημείωσε πως η ένταση ήταν υψηλή ήδη από την περασμένη Κυριακή, όταν άνδρες των υπηρεσιών επιβολής της τάξης άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε πετρελαιοπηγή, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος. Οι διαδηλωτές ζητούσαν δουλειές στις πετρελαιοπηγές, τις οποίες διαχειρίζονται κυρίως ξένες εταιρείες.

Η πλούσια σε πετρέλαιο αλλά μολαταύτα εξαθλιωμένη επαρχία του νότιου Ιράκ έχει κατά πλειονότητα σιιτικό πληθυσμό.

Ο Άλι αλ Σιστάνι, ένας από τους ισχυρότερους σιίτες ιερωμένους στο Ιράκ, εξέφρασε την Παρασκευή την αλληλεγγύη του προς τους διαδηλωτές, τους κάλεσε ωστόσο να εκφράζουν τα αιτήματά τους ειρηνικά. Προέτρεψε εξάλλου την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση να «ικανοποιήσουν τα αιτήματα του λαού» και να «καταρτίσουν ένα πρόγραμμα για να λυθούν τα προβλήματα επειγόντως».

Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa, AFP, Reuters

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018, 04:54