Μοιραία αποδείχτηκε η πτώση του παγκοσμίου φήμης ορειβάτη Μπραντ Γκόμπραϊτ, ο οποίος έπεσε από ύψος 300 μέτρων, καθώς επιχειρούσε να κατέβει την πλαγιά ενός γκρεμού στο Ελ Πορτρέρο Τσίκο, στο βόρειο Μεξικό.

Ο αναρριχητής, 31 ετών και είχε γίνει διάσημος για την εξαιρετικά ριψοκίνδυνη «ελεύθερη αναρρίχηση», κατά την οποία οι ορειβάτες «κατακτούν» διάφορες κορυφές χωρίς τη χρήση εξοπλισμού ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο παγκοσμίου φήμης Αμερικανός ορειβάτης και αναρριχητής, κατέβαινε την Τετάρτη την πλαγιά ενός γκρεμού στο Ελ Πορτέρο στο Μεξικό, μαζί με τον συνορειβάτη του Άινταν Τζέικομπσον. Ο Μπραντ Γκόμπραϊτ, έπεσε από ύψος 300 μέτρων, χάνοντας έτσι τη ζωή του, ενώ ο συνορειβάτης του, έπεσε από χαμηλότερο ύψος και τραυματίστηκε.

Οι δύο τους, επιχείρησαν να κατέβουν τη μοιραία πλαγιά με σχοινιά, με τη λεγόμενη τεχνική ράπελ, η οποία ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στον χώρο των αναρριχητών, όπως αναφέρει το BBC. Πέφτοντας στο έδαφος από χαμηλότερο υψόμετρο και σταματώντας σε έναν θάμνο κατά την πτώση του, ο 26χρονος Γιάκομπσον σώθηκε με μερικά τραύματα.

Συγκεκριμένα, οι δύο ορειβάτες επιχείρησαν να κατέβουν την πλαγιά με την τεχνική του simul-rappeling, μία τεχνική κατά την οποία δύο άτομα κατεβαίνουν κάποιο απόκρημνο σημείο ενός γκρεμού με ένα σχοινί (ή δύο σχοινιά δεμένα μεταξύ  τους), με το σώμα του ενός να λειτουργεί ως αντίβαρο για το σώμα του άλλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αρχίσαμε να κατεβαίνουμε, με εμένα να βρίσκομαι λίγο πιο πάνω από αυτόν. Εγώ βρισκόμουν στα αριστερά, εκείνος στα δεξιά. Εκείνη τη στιγμή, εντελώς ξαφνικά, ένιωσα έναν κρότο και αρχίσαμε να πέφτουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο συνορειβάτης του άτυχου αναρριχητή. «Βασικά ήταν όλα θολά. Φώναξε, φώναξα. Πέρασα μέσα από μερική βλάστηση, και μετά το μόνο που θυμάμαι είναι τη μπλε μπλούζα του να αναπηδάει το χείλος του γκρεμού», προσέθεσε ο Γιάκομπσον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης