Τουλάχιστον ένας Τούρκος στρατιωτικός έχασε τη ζωή του και άλλος ένας τραυματίστηκε από πυρά ανταρτών του κουρδικού PKK στην ανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Ομάδα Κούρδων αυτονομιστών άνοιξε πυρ κατά στρατιωτικής συνοριακής περιπολου στην επαρχία Βαν. Νεκρός είναι ένας Τούρκος υπολοχαγός, ενώ ο τραυματίας είναι στρατιώτης, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κούρδος διαδηλωτής είχε σκοτωθεί και δύο ακόμη είχαν τραυματιστεί στη νοτιοανατολική Τουρκία νωρίτερα την ίδια ημέρα, σε διαμάχη με τις δυνάμεις ασφαλείας για το ζήτημα της αποκαθίλωσης αγάλματος στελέχους του PKK στο Ντιγιάρμπακιρ.

Οι εχθροπραξίες μεταξύ τουρκικού στρατού και Κούρδων ανταρτών είχαν σταματήσει από τον Μάρτιο του 2013, όταν κηρύχθηκε εκεχειρία.

Για τρεις δεκαετίες, από το 1984, το PKK διεξήγαγε ένοπλο αγώνα για την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας και δικαιωμάτων στους Κούρδους της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σαββατοκύριακο, ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν τόνισε σε βουλευτές που τον επισκέφθηκαν στη φυλακή ότι ο πόλεμος μεταξύ της οργάνωσης και του τουρκικού κράτους πλησιάζει στο τέλος του.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει σημαία του την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης