Νεκρός ο επί 30 χρόνια πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί - Σκοτώθηκε από πυρά ανταρτών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Απριλίου 2021, 15:28
Νεκρός ο επί 30 χρόνια πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί - Σκοτώθηκε από πυρά ανταρτών

Ο πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία εδώ και 30 χρόνια, υπέκυψε σήμερα, Τρίτη 20 Απριλίου, στα τραύματα που υπέστη το Σαββατοκύριακο ενώ διοικούσε τον στρατό του σε μάχες εναντίον ανταρτών στο νότιο Τσαντ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του από την κρατική τηλεόραση.

«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας, αρχηγός του κράτους, ανώτατος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο άφησε την τελευταία του πνοή υπερασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα στο πεδίο της μάχης. Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε στον λαό του Τσαντ τον θάνατο σήμερα, Τρίτη 20 Απριλίου 2021, του στρατάρχη του Τσαντ» ανέφερε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Αζέμ Μπερμαντόα Αγκούνα σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο 68χρονος Ντεμπί, στρατιωτικός καριέρας που κατέλαβε την εξουσία το 1990 έπειτα από πραξικόπημα και τον περασμένο Αύγουστο προήχθη στον βαθμό του στρατάρχη, είχε μόλις επανεκλεγεί για μια θητεία 6 ετών κερδίζοντας το 79,32% των ψήφων, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ, από την εθνική εκλογική επιτροπή.

Υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί είχαν δηλώσει χθες πως ο αρχηγός του κράτους μετέβη το Σάββατο και την Κυριακή στο μέτωπο, όπου ο στρατός του αντιμετωπίζει αντάρτες οι οποίοι είχαν εξαπολύσει επίθεση ανήμερα των εκλογών, στις 11 Απριλίου, από βάσεις στη Λιβύη.

Οι αντάρτες, τους οποίους ο στρατός διαβεβαίωσε πως νίκησε στις μάχες, είχαν αναφέρει σε ανακοίνωση πως ο Ντεμπί είχε τραυματιστεί, όμως η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Ένας από τους γιους του, ο 37χρονος στρατηγός και διοικητής της προεδρικής φρουράς Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο ηγείται του στρατιωτικού συμβουλίου στο οποίο ανατέθηκε να αντικαταστήσει τον πρόεδρο του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο που απεβίωσε σήμερα, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις στον κρατικό ραδιοσταθμό.

«Ένα στρατιωτικό συμβούλιο συστάθηκε με επικεφαλής τον γιο του, τον στρατηγό Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Αζέμ Μπερμαντόα Αγκούνα. «Το συμβούλιο συνεδρίασε αμέσως και ενέκρινε τον χάρτη της μετάβασης» πρόσθεσε.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Απριλίου 2021, 16:18