Ο Αρλέμ ΝτεζίρΟ ευρωβουλευτής Αρλέμ Ντεζίρ, ο χαρισματικός πρώην πρόεδρος της οργάνωσης «SOS Ρατσισμός» αναμένεται να εκλεγεί απόψε στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, πέντε εβδομάδες αφότου επελέγη για να διαδεχτεί την απερχόμενη πρώτη γραμματέα, Μαρτίν Ομπρί.

Περίπου 173.000 μέλη του κόμματος έχουν δικαίωμα ψήφου στις εσωκομματικές εκλογές οι οποίες διεξάγονται μία εβδομάδα πριν από το συνέδριο των Σοσιαλιστών στην Τουλούζη. Ο Ντεζίρ δεν είναι ο μοναδικός υποψήφιος, αφού θα βρει απέναντί του τον Εμανουέλ Μορέλ, έναν άγνωστο μέχρι πρόσφατα δημοτικό σύμβουλο του Παρισιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 52χρονος Ντεζίρ έχει αναλάβει τα ηνία του κόμματος από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν παραιτήθηκε η Ομπρί. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και εκλεγεί, θα είναι ο πρώτος μαύρος που αναλαμβάνει την ηγεσία πολιτικού κόμματος πανεθνικής εμβέλειας στη Γαλλία: ο πατέρας του καταγόταν από τη Μαρτινίκα και η μητέρα του ήταν Αλσατή.

Ωστόσο, στη γαλλική πολιτική σκηνή ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος δεν έχει παρά περιορισμένη επιρροή αφού την εξουσία ασκούν ο πρόεδρος της χώρας και οι κυριότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 23:00 (ώρα Ελλάδας) και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά τις πρώτες πρωινές ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης