Βίαιες συμπλοκές ξέσπασαν την Κυριακή ανάμεσα στην Αστυνομία και Κούρδους στη διάρκεια διαδηλώσεων σε δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την ίδια στιγμή που ένας Κούρδος πολιτικός έχασε τη ζωή του στα επεισόδια.

Η μαζικότερη διαδήλωση σημειώθηκε στη Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την πόλη για να γιορτάσουν το Νεουρόζ, το κουρδικό νέο έτος, ενώ εκατοντάδες άνδρες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της Αστυνομίας, με την υποστήριξη θωρακισμένων οχημάτων και ελικοπτέρων, προσπάθησαν να τους αποτρέψουν από το να συγκεντρωθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο Χατζί Ζενγκίν, επικεφαλής ενός γραφείου του BDP στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα κάνιστρο δακρυγόνου, ανέφεραν βουλευτές του κόμματος μέσω του Twitter.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι προέβη σε συλλήψεις 106 ανθρώπων.

Το νόμιμο κουρδικό κόμμα της Τουρκίας και το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έχουν καλέσει τους Κούρδους σε μαζικές διαδηλώσεις για τον εορτασμό του Νεουρόζ που ξεκινάει την 21η Μαρτίου, καθώς εκτιμούν πως η κυβέρνηση, η οποία τάχθηκε υπέρ των λαϊκών εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, ίσως εμφανιστεί περισσότερο διαλλακτική απέναντι στα αιτήματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) όσο και το PKK ζητούν έναν βαθμό αυτονομίας για το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει κάνει προσπάθειες να βελτιώσει την κατάσταση σε ό, τι αφορά ορισμένα δικαιώματα των μελών της κουρδικής μειονότητας (περίπου 20% του πληθυσμού).

Πάνω από 40.000 αντάρτες, στρατιώτες και άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις από το 1984 όταν και ξεκίνησε το αντάρτικο του PKK.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης