Τέλος δεν έχουν οι επιθέσεις ενόπλων εναντίον κυβερνητικών και αστυνομικών στόχων στην πόλη Κάνο στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας. Όπως μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ύστερα από επίθεση ομάδας ενόπλων, το βράδυ της Παρασκευής, εναντίον τμήματος της Αστυνομίας.

Η πόλη είναι γεμάτη δυνάμεις του στρατού, σε μια προσπάθεια του προέδρου της χώρας, Goodluck Jonathan, να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά συγκεντρωμένου πλήθους σε υπαίθριο παζάρι στη βορειοδυτική επαρχία Ζαμφάρα. Ο αριθμός των θυμάτων έφθασε τους 16, την ίδια στιγμή που αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως οι επιτιθέμενοι έβαλαν φωτιά στις σορούς των νεκρών.

Αν και μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει λάβει την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις, οι Αρχές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η Μπόκο Χαράμ να βρίσκεται πίσω από αυτές.

Απειλές κατά της κυβέρνησης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Μπόκο Χαράμ ανακοίνωσε μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του, πως «η εξέγερση θα συνεχιστεί», υπογραμμίζοντας πως οποιαδήποτε ειρηνευτική συνομιλία θα ξεκινήσει μόνο όταν οι Αρχές της χώρας θα έχουν παραδεχτεί την αδυναμία τους να περιορίσουν τη δράση της οργάνωσης.

Η Μπόκο Χαράμ ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων από 1.000 ανθρώπων τα τελευταία χρόνια στη Νιγηρία. Πάγια θέση της αποτελεί η αυτονόμηση των βόρειων περιοχών της αφρικανικής χώρας με την παράλληλη επιβολή του ισλαμικού νόμου (σαρία).

«Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις μόνο όταν η κυβέρνηση έχει πέσει στα γόνατα», επισημαίνει ο Abu Qaqa, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

«Μόνο όταν διαπιστώσουμε πως όλα γίνονται με βάση τις επιταγές του Αλλάχ και όλα τα μέλη μας που βρίσκονται στη φυλακή αφεθούν ελεύθερα, θα αφήσουμε κατά μέρος τα όπλα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρόκειται να τα καταθέσουμε!», καταλήγει.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
«Ο δρόμος της βίας δεν πρόκειται να δώσει τη λύση», Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012, 01:11

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης