Νέο ναυάγιο μεταναστών στη Μεσόγειο: Δύο παιδιά νεκρά - 16 αγνοούμενοι

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018, 06:55
Νέο ναυάγιο μεταναστών στη Μεσόγειο: Δύο παιδιά νεκρά - 16 αγνοούμενοι
Δύο μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους και ακόμα δεκαέξι άνθρωποι αγνοούνται στη Μεσόγειο, μετά το ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά του Μαρόκου.

Οι αγνοούμενοι είχαν επιβιβαστεί σε βάρκα στα ανοικτά της Ναντόρ, πόλης του βορειοανατολικού Μαρόκου, σύμφωνα με μια τοπική ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), σχεδόν 42.500 μετανάστες έχουν φθάσει διά θαλάσσης στην Ισπανία από την αρχή της χρονιάς και 433 έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ισπανικές ακτές. Οι αριθμοί αυτοί είναι περίπου τριπλάσιοι από το 2017, όταν 12.366 άνθρωποι έφθασαν στην Ισπανία διά θαλάσσης και 145 έχασαν τη ζωή τους.

Στην Ισπανία, η υπηρεσία διάσωσης στη θάλασσα ανακοίνωσε μέσω Twitter το Σάββατο το απόγευμα ότι «53 άνθρωποι διασώθηκαν και δύο πτώματα περισυνελέγησαν» στη θάλασσα του Αλμποράν - που χωρίζει την Ισπανία από την Αλγερία και το Μαρόκο - καθώς το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν έβαζε νερό.

Τα θύματα ήταν «δύο παιδιά επτά ετών», διευκρίνισε μέσω Twitter η ακτιβίστρια Ελένα Μαλένο της ΜΚΟ Caminando Fronteras, που εξέπεμψε σήμα συναγερμού προειδοποιώντας ότι πλεούμενο αγνοείτο.

Τουλάχιστον 439 άνθρωποι διασώθηκαν από την ισπανική ακτοφυλακή ενώ προσπαθούσαν να διαπλεύσουν το στενό του Γιβραλτάρ με οκτώ πλεούμενα, κατά έναν ακόμη προσωρινό απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε νωρίς το βράδυ του Σαββάτου.

Στα ανοικτά του Μαρόκου 16 μετανάστες από δύο χωριά στην περιοχή της Ναντόρ αγνοούνται, ανέφερε τοπική ΜΚΟ, ενώ δύο άνθρωποι που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ισπανία διασώθηκαν «από ψαράδες» και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ναντόρ.

Όλο και περισσότεροι Μαροκινοί και μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική προσπαθούν να φθάσουν στην Ισπανία, είτε διά θαλάσσης ή περνώντας τους ψηλούς φράκτες που χωρίζουν το έδαφος του Μαρόκου από τους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018, 06:55