Στις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή 9 Ιουλίου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για την Τουρκίααπάντησε με προκλητικό τρόπο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας πως «δεν συμβαδίζουν με τις πρόσφατες εποικοδομητικές συζητήσεις ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Μητσοτάκη και τις προσπάθειες να περιοριστούν οι εντάσεις μέσα στο καλοκαίρι».

Ο Έλληνας υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του για την Τουρκία σε πάνελ που συμμετείχε, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία ενεργεί κατά του Διεθνούς Δικαίου και ότι υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προσκαλώ τον αξιότιμο συνάδελφό μου να σκέφτεται και να μιλάει με λογικό, συνετό, δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, μακριά από εγωισμούς και συναισθηματισμούς, στο πλαίσιο που ορίζουν οι συνθήκες μεταξύ των χωρών μας, του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε ο Ακάρ.

Την ίδια ώρα, τονίζοντας ότι η Τουρκία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας για την επίλυση προβλημάτων, ο Ακάρ είπε, «η θέση και η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι αναμφισβήτητη».

«Η Ελλάδα, παρόλες τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας, συνεχίζει την προκλητική, παράνομη και αδιάλλακτη στάση και εξακολουθεί να κλιμακώνει την ένταση, χωρίς να αναγνωρίζει το δίκαιο και χωρίς να σέβεται τις συμφωνίες που έχει ήδη υπογράψει. Επιπλέον, η Ελλάδα αντιτίθεται πεισματικά ακόμη και στο κοινό κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο έχουμε προτείνει στο ΝΑΤΟ με εθνικούς μας πόρους και το οποίο υποστηρίζεται από τους συμμάχους. Επίσης, προβαίνει σε ψευδείς, αρνητικές και προκλητικές δηλώσεις για να δικαιολογήσει τις ενέργειές της. Το πιο βασικό είναι ότι εξοπλίζει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συμφωνιών και ότι οι παράνομες και παράλογες απαιτήσεις τους στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν την ένταση. Παρόλο που οι διατάξεις της συνθήκης της Λωζάνης το 1923 και του Παρισίου το 1947 είναι σαφείς και οι συνομιλητές μας τις γνωρίζουν πολύ καλά, γιατί και εναντίον ποιου εξοπλίζονται;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης