Μετά την απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ να αφήσει αβοήθητους τους Κούρδους της Συρίας που δέχονται επίθεση από την Άγκυρα, ένιωσε την ανάγκη να προβεί σε δηλώσεις και να επικαλεστεί… ιστορικά γεγονότα προκειμένου να αιτιολογήσει την άτακτη υποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Αμερική, μελλοντικά, να δυσκολευτεί να συνάψει ισχυρές σχέσεις με άλλους λαούς, αφού παρά το γεγονός ότι είχε οικοδομήσει μία τέτοια (σχέση) με τους Κούρδους της Συρίας, εν τέλει επέτρεψε στην Τουρκία να εξαπολύσει εισβολή στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας, ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου απέρριψε κάθε τέτοια πιθανότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμαχίες είναι μία εύκολη υπόθεση, ισχυρίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ και θυμήθηκε ότι ιστορικά οι Κούρδοι δεν στάθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «οι συμμαχίες είναι εύκολες … οι Κούρδοι δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία».

Για τον πλανητάρχη, οι επιθέσεις των Κούρδων για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους έγιναν για το δικό τους συμφέρον, αφού είχαν στόχο να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της περιοχής. Ωστόσο, δύο 24ωρα από την πρώτη επίθεση των τουρκικών στρατευμάτων στα σύνορα με τη Συρία, ο κ. Τραμπ ήδη δέχεται αντιδράσεις για αυτό. Προκειμένου να γίνει αρεστός, επικαλέστηκε ότι η Αμερική «δαπάνησε υπέρογκα ποσά για να βοηθήσει τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα». «Μας αρέσουν οι Κούρδοι» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά τους, οι Κούρδοι δήλωσαν ότι θα πολεμήσουν μέχρι τέλους, παρά το γεγονός ότι οι συμμαχικές δυνάμεις τούς έχουν εγκαταλείψει. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Οι ξένες δυνάμεις γνωρίζουν ότι ο πόλεμος αυτός μπορεί να τις φέρει αντιμέτωπες με νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, γι’ αυτό και τα κράτη που απειλούνται, όπως είναι η Τουρκία, έχουν ήδη λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο εσωτερικό τους.

Αναμφισβήτητα, η εισβολή της Άγκυρας στη Συρία γίνεται έπειτα από κρυφές ειλημμένες συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και της Αμερικής και πιθανότατα και της Ρωσίας, η οποία έως τώρα κρατάει ουδέτερη στάση. Μέχρι στιγμής, μόνο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αρκέστηκε να κάνει δήλωση για την εισβολή, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η Συρία θα πρέπει να διατηρήσει στο ακέραιο τα εδάφη της.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εξαπέλυσαν χθες επιθέσεις, παρά τις πολλές διεθνείς προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια, σε επιχειρήσεις δηλαδή ευρείας κλίμακας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Οι Κούρδοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη δράση του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη συριακή και στην ιρακινή επικράτεια εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Οι τουρκικές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις άρχισαν μετά την απόφαση του Τραμπ να αναδιπλωθούν Αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή.

Νωρίτερα χθες ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε πως ελπίζει ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενεργήσει με όσο πιο «λογικό» και «ανθρώπινο» τρόπο είναι δυνατόν στη Συρία, προειδοποιώντας εκ νέου πως σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπος με «τεράστιο οικονομικό τίμημα»: «Θα αφανίσω την οικονομία (της Τουρκίας)» απείλησε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης