Το Ισραήλ διόρισε σήμερα νέο πρέσβη στην Ιορδανία μετά την εξομάλυνση των σχέσεων με το Αμάν, έπειτα από μήνες εντάσεων λόγω του θανάτου δύο Ιορδανών, τους οποίους σκότωσε ένας πράκτορας της ισραηλινής ασφάλειας μέσα στο συγκρότημα της ιορδανικής διπλωματικής εκπροσώπησης.

Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τον διορισμό του Αμίρ Βάισμπροντ στη θέση του πρέσβη του Ισραήλ στην ιορδανική πρωτεύουσα. Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει στις 30 Ιανουαρίου ότι ξανανοίγει την πρεσβεία του στο Αμάν, η οποία είχε κλείσει για έξι μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 23 Ιουλίου του 2017, ένας πράκτορας της ισραηλινής ασφάλειας είχε σκοτώσει δύο Ιορδανούς μέσα στο συγκρότημα της πρεσβείας, υπό συνθήκες που προσέφεραν έδαφος να δοθούν διαφορετικές εκδοχές από τη μία και την άλλη πλευρά.

Η Ιορδανία ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από τη θερμή υποδοχή που επιφυλάχθηκε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον πράκτορα, ο οποίος επαναπατρίστηκε βιαστικά. Η πρεσβεία έκλεισε και η πρέσβης Εϊνάτ Σλέιν και το προσωπικό απομακρύνθηκαν.

Μια ρύθμιση επετεύχθη τον Ιανουάριο του 2018, ενώ το Ισραήλ εξέφρασε τη λύπη του και δέχθηκε να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων, όχι μόνον για τα γεγονότα του Ιουλίου του 2017, αλλά και για τον θάνατο ενός Ιορδανού δικαστή, ο οποίος σκοτώθηκε στις 10 Μαρτίου του 2014 από τις ισραηλινές δυνάμεις στη γέφυρα Άλενμπι, που αποτελεί ένα σημαντικό μεθοριακό πέρασμα μεταξύ της Ιορδανίας και της κατεχόμενης από το Ισραήλ παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η πρώτη θέση πρέσβη που καταλαμβάνει ο 49χρονος Αμίρ Βάισμπροντ, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής του γραφείου Μέσης Ανατολής στο κέντρο πολιτικής έρευνας του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών από τα τέλη του 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης