Ανταπόκριση από Στρασβούργο -Νίκος Ρούσσης 

Τη ζοφερή πραγματικότητα που αναμένεται να δημιουργήσει η έντονη λειψυδρία μέχρι το 2030 εκθέτει με γραπτή της ερώτηση προς την Κομισιόν η Πολωνή ευρωβουλευτής της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Janina Ochojska.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πολωνή ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει ήδη σοβαρή λειψυδρία για τουλάχιστον έναν μήνα τον χρόνο, ενώ, όπως υπογραμμίζει, 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να εκτοπιστούν και να αλλάξουν πατρίδα, λόγω της έντονης λειψυδρίας έως το 2030.

Στην ερώτησή της αναφέρει ότι:

-Στις 28 Ιουλίου 2010, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με το ψήφισμα A / RES / 64/292, αναγνώρισε το δικαίωμα για ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό και αποχέτευση ως «ανθρώπινο δικαίωμα που είναι απαραίτητο για την πλήρη απόλαυση της ζωής και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Σεπτεμβρίου 2015, σχετικά με τη συνέχεια που δόθηκε στην Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών (2014/2239 (INI)), αναγνωρίζει ότι η πρόσβαση στα ύδατα αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή.

Δυστυχώς, όμως, υπογραμμίζει, λόγω της ταχείας αλλαγής του κλίματος, της περιβαλλοντικής αποσύνθεσης και της επίδρασης στα αποθέματα ύδατος, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι πιο πιθανό από ποτέ να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία.

Πόσο σημαντικό, λοιπόν, είναι για την Κομισιόν να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στα ύδατα στα κράτη-μέλη και σε όλο τον κόσμο εν όψει της κλιματικής αλλαγής, πώς θα διασφαλίσει τη συνεχή πρόσβαση στα ύδατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες και πώς σκοπεύει να εξασφαλίσει κεφάλαια για την προετοιμασία για μια κρίση των υδάτων, ρωτάει η ευρωβουλευτής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης