Ένας νέος υπουργός Δικαιοσύνης διορίστηκε σήμερα στη Ρουμανία θέτοντας τέρμα σε μια αναταραχή που διαρκεί έναν μήνα την οποία προκάλεσε κυβερνητικό διάταγμα το οποίο, αν περνούσε, θα αποποινικοποιούσε πολλά αδικήματα διαφθοράς και θα προστάτευε δεκάδες αξιωματούχους από δικαστικές διώξεις.

Ο Φλορίν Γιορντάκε παραιτήθηκε από υπουργός Δικαιοσύνης αυτόν τον μήνα έπειτα από διαδηλώσεις τουλάχιστον 500.000 ανθρώπων και επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
Το γραφείο του προέδρου Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε πως υπέγραψε διάταγμα με το οποίο διορίζει τον 56χρονο Τουντορέλ Τοάντερ, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, ως αντικαταστάτη του Γιορντάκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος υπουργός είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιασίου και πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρουμανίας. Είναι επίσης μέλος της Επιτροπής της Βενετίας, του συμβουλευτικού σώματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για συνταγματικά θέματα.

Ο ηγέτης του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λίβιου Ντράγκνεα είχε δηλώσει πως ο Τοάντερ δεν χρειάζεται να γίνει μέλος του κόμματος. Άλλοι τρεις υπουργοί, ο Αλεξάντερ Πετρέσκου, ο Μιχάι Τουντόσε και η Ροβάνα Πλουμπ διορίστηκαν υπουργοί Εμπορίου, Οικονομίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αντίστοιχα.

Ο Γιοχάνις, πρώην κεντροδεξιός πολιτικός και ισχυρός επικριτής του διατάγματος για τη διαφθορά, σχεδιάζει να προκηρύξει δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης