Οι Αρχές των ΗΠΑ ήδη ξεκίνησαν να ελέγχουν τους ταξιδιώτες, σε πρώτη φάση σε τρία αεροδρόμια, προκειμένου να εντοπίζουν ανθρώπους που είναι ή έχουν περάσει από την πόλη Βουχάν της κεντρικής Κίνας και μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα του νέου κοροναϊού ο οποίος προσβάλλει το αναπνευστικό και έχει προκαλέσει επιδημία κρουσμάτων πνευμονίας με δύο νεκρούς επί συνόλου 45 κρουσμάτων, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι χθες Παρασκευή.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) εξήγησαν ότι οι έλεγχοι στα αεροδρόμια του Λος Άντζελες, της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο άρχισαν ήδη να γίνονται χθες και επικεντρώνονται σε ταξιδιώτες προς τις ΗΠΑ που επιβιβάστηκαν σε απευθείας πτήσεις ή πέρασαν από τη Βουχάν, πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, εκτός Κίνας έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα του κοροναϊού, ένα στην Ιαπωνία και ένα στην Ταϊλάνδη, ωστόσο στελέχη των CDC επισήμαναν πως αναμένουν να καταγραφούν περισσότερα. Πάντως ο κίνδυνος για τους Αμερικανούς θεωρείται μικρός, καθησύχασαν.

Σύμφωνα με τον Δρ. Μάρτιν Σίτρον, διευθυντή τμήματος των CDC που είναι αρμόδιο για τους ταξιδιώτες, τους μετανάστες και τις διαδικασίες καραντίνας, συνολικά θα αναπτυχθούν περίπου 100 στελέχη της υγειονομικής υπηρεσίας στα τρία αεροδρόμια (τα LAX, JFK και San Francisco International αντιστοίχως) για να συνδράμουν το υγειονομικό προσωπικό εκεί.

Βάσει των διαδικασιών ελέγχου, οι ταξιδιώτες από τη Βουχάν θα οδηγούνται σε απομονωμένα τμήματα των αεροδρομίων, θα τους ζητείται να συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο και θα εξετάζεται εάν έχουν πυρετό. Όσοι εμφανίζουν πιθανά συμπτώματα θα υποβάλλονται σε επιπλέον ερωτήσεις για την πιθανή έκθεσή τους. Αν θεωρείται πως χρειάζεται, θα διακομίζονται σε κέντρα υγείας για εξετάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ξέσπασμα της επιδημίας στη Βουχάν ανακαλεί μνήμες της κρίσης του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ) του 2002, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε εξαπλώθηκε από την Κίνα σε 37 χώρες και στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) δεν θεωρεί το νέο στέλεχος εξίσου φονικό με αυτό που προκαλεί το ΣΟΑΣ, ωστόσο η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και υπάρχουν ακόμη αρκετές αδιευκρίνιστες παράμετροι, ιδίως το εάν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πώς και πόσο εύκολα.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Κίνα έχουν επισημάνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς είχαν πάει σε αγορά όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο ιός ενδέχεται να είναι ζωικός και να μεταδόθηκε σε ανθρώπους. Δεν υπάρχει προφανώς ακόμη θεραπεία. Εξετάζεται η χρήση αντιικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης